A Deutsche Telekom kitart az átszervezés mellett

A Deutsche Telekom kitart az átszervezés mellett

2007. május 25. 18:22, Péntek
A Deutsche Telekom (DT) vezetősége közölte pénteken: végrehajtja a tervezett átszervezést július 1-től, dacára az emiatt már hetek óta tartó sztrájkoknak.

A német munkajog szerint az új alkalmazási feltételeket a szakszervezeteknek is jóvá kell hagyniuk, de ez utóbbiak képviselői egyszerűen távoztak nemrég a tárgyalóasztaltól. A DT ugyanis nem csupán új szervezeti egységet szeretne létrehozni, hanem - cserébe azért, hogy 2010-ig nem épít le létszámot - két és fél éven át a mostaninál 12 százalékkal kisebb bérért és heti 34 óra helyett 38 óráig akarja dolgoztatni az ügyben érintett embereit, mintegy 50 ezer alkalmazottat.

Az ágazati szakszervezet, a Ved.di a jelentések szerint visszatérne a tárgyalásokhoz. A munkabeszüntetés, amelyben legkevesebb naponta több mint tíz ezer DT-dolgozó vesz részt, a második hetébe lépett hétfőn. Már politikusok is a tárgyalásokhoz való visszatérést és a megoldást sürgették a munkaügyi konfliktusban. A baden-württembergi miniszterelnök újra a tárgyalásra szólította a feleket, ugyanígy a korábbi német gazdasági miniszter, Wolfgang Clement is gyors megoldás követelt.

A Deutsche Telekom mintegy 11 ezer alkalmazottja május 11-én lépett országszerte sztrájkba. A csoport vezetése a cég különböző szolgáltatásait egy új, egységes és külön számlán kezelt vállalatba, a T-Service-be szervezi ki, és oda helyez át mintegy 50 ezer alkalmazottat az említett kedvezőtlenebb feltételek mellett. A DT pénzügyi vezetője közölte, hogy 2010-ig 900 millió eurós megtakarítást szeretne elérni. A vállalat idei első negyedévi eredménye 58 százalékkal romlott, mivel egyre nagyobb számban távoznak vezetékes szolgáltatásának előfizetői.

A változtatásokat a belső piac visszaesésével, mindenekelőtt a vezetékes szolgáltatások veszteségeivel, a költségcsökkentés szükségességével indokolta a vállalatvezetés. Az átszervezést eredetileg is július 1-től akarták életbe léptetni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások