A ver.di elutasította a Deutsche Telekom ajánlatát

A ver.di elutasította a Deutsche Telekom ajánlatát

2007. május 29. 10:09, Kedd
A német ver.di szakszervezeti szövetség a hétvégén elutasította Deutsche Telekom (DT) újabb tárgyalási ajánlatát is.

A ver.di főtárgyalója szerint - aki a Handelsblatt keddi számának nyilatkozott - örömteli, hogy a cég a kompromisszumos megoldásban gondolkodik, de az, amit legutóbb tárgyalási alapként ajánlott, nem jelent kompromisszumot. Pénteken a cég humán erőforrás igazgatója a rosszabb munkafeltételekért és bércsökkenésért cserébe "esély és kockázatmegosztást" emlegetve azt ajánlotta fel, hogy a cég és a munkavállalók osszák meg a jót és rosszat egyaránt, vagyis, ha majd a DT-nek "jobban megy" a dolgozók is jobban részesednek majd a nyereségből.

A ver.di szerint ezzel a vezetés nem tenne egyebet, mint a céges kockázatokat is a dolgozókra hárítaná át, és ez számukra nem elfogadható. A ver.di ezzel szemben azt ajánlja, hogy fontolják meg a bérek öt százalékának mozgatását az éves előirányzatok teljesüléséhez kötve.

A Financial Times németországi kiadása szerint ugyanakkor a DT stratégiai partnerségre lépett az internetes telefóniában egyszerű megoldásokat kínáló Jajah nevű, osztrák alapítású céggel. A DT néhány millió eurós beruházással - amelyért az egyszámjegyű százalékos tartományban szerzett részesedést a Jajahban - új megoldásokat akar meghonosítani vezetékes szolgáltatásában.

A Deutsche Telekom vezetősége közölte a múlt pénteken: végrehajtja a tervezett átszervezést július 1-től, dacára az emiatt már hetek óta tartó sztrájkoknak. A német munkajog szerint az új alkalmazási feltételeket a szakszervezeteknek is jóvá kell hagyniuk, de ez utóbbiak képviselői egyszerűen távoztak nemrég a tárgyalóasztaltól. A DT ugyanis nem csupán új szervezeti egységet szeretne létrehozni, hanem - cserébe azért, hogy 2010-ig nem épít le létszámot - két és fél éven át a mostaninál 12 százalékkal kisebb bérért és heti 34 óra helyett 38 óráig akarja dolgoztatni az ügyben érintett embereit, mintegy 50 ezer alkalmazottat.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások