Jöjjön is, meg ne is az újabb mobiltelefoncég

Jöjjön is, meg ne is az újabb mobiltelefoncég

2008. július 18. 09:48, Péntek
Megosztott volt a negyedik mobiltelefon-szolgáltató esetleges megjelenésével kapcsolatban - a várakozáson felüli számú - szakmai közönség azon a szerdai közmeghallgatáson, amelyet a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) hirdetett meg.

A korábbi, 2004-es próbálkozáskor nem sikerült értékesíteni a negyedik, mobilszolgáltatáshoz használható frekvenciát, mára azonban elképzelhető egy sikeres pályáztatás. Ludányi Edgárd, az NHH főigazgatója kiemelte, hogy bár telítődik a piac, a háztartások 15 százalékában még nincs mobiltelefon. Más mutatók szerint is szükség lenne tehát a verseny élénkülésére. A forgalmi díjak ugyan csökkennek, ezért a szolgáltatók különböző, például sms-akciókkal igyekeznek az ARPU-t, vagyis az egy előfizetőre jutó bevételt szinten tartani. Az ügyfelek között zárt csoportok alakulnak ki, aminek következtében nő a hálózaton belüli forgalom aránya.

Ludányi azt is kiemelte, hogy az elmúlt hat év során az előfizetők 18 százaléka váltott szolgáltatót, ami nem magas arány, a számhordozás pedig nem működik, miközben az ügyfelek többsége ismeri ezt a lehetőséget. Drozdy Győző, a Pannon vezérigazgató-helyettese szerint ekkora számhordozásra van igény, s nem az a gond, hogy nem működik a rendszer. Drozdynak nincs ellenére egy újabb mobilszolgáltató megjelenése, ha ugyanolyan feltételeket írnak elő számára, mint amit a piacon lévőknek kell teljesíteniük. A vezérigazgató-helyettes szerint azt is el kell kerülni, hogy az új szereplő kevesebbet fizessen a licencért, mint ők.

Marchhart Pál, a Vodafone Magyarország vezérigazgató-helyettese úgy vélte, ma a magyarországi piac nem képes finanszírozni a negyedik infrastruktúrát. Fiala Károly, a Magyar Telekom szakértője szerint a telített piacon inkább az szolgálná a fogyasztói jólétet, ha a három jelenlegi szereplő között felosztanák a frekvenciaspektrumot.

Zsembery György, az Invitel vezérigazgató-helyettese szerint biztosítani kellene, hogy Magyarországon ne csak egyetlen cég tudja biztosítani a "négy az egyben" (vagyis a vezetékes és mobiltelefon-, internet- és televízió-) szolgáltatást, vagyis szavaiból az derült ki, hogy a távközlési cég beszállna a mobiltelefon-piacra, de nem tartanák szükségesnek a negyedik infrastruktúra teljes, országos kiépítését. Zsembery alacsony licencdíjat tartana indokoltnak s szeretnék elérni a tornyok közös használatának lehetőségét.

Ezzel egyetértett Rácz Zsolt, a Mobile Wireless Broadband Hungary Zrt. vezérigazgatója is, aki jelezte, cége érdeklődik a 450 MHz-es frekvencián nyújtandó szolgáltatás iránt, szeretnék még az idén megkapni az engedélyt. Drozdy egyelőre nem lát fantáziát ebben, a Pannon szakembere szerint ugyanis ezen a frekvencián egyelőre nem lehet költséghatékony szolgáltatást eljuttatni a felhasználóhoz, ezért az NHH-nak várnia kellene ezzel. Drozdy szerint az UMTS-sávban az országos hálózat kiépítése horribilis összegbe kerülne, ezért azt szorgalmazta, hogy a mobiltelefon-cégek a 900-as frekvencián is nyújthassanak 3G-szolgáltatást. Ha ez a lehetőség megnyílik előttük, a Pannon kész arra az 1200 településre is eljuttatni a széles sávot, ahol ezt ma még egyetlen technika sem teszi lehetővé.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások