Érkezőben a Firefox 3.5

Érkezőben a Firefox 3.5

2009. március 6. 20:30, Péntek
A változások jelentőségére hivatkozva a Mozilla még a végleges változat megjelenése előtt módosítja a verziószámot, így a Firefox 3.1 helyett rögtön a 3.5 érkezik - amint lezárul a tesztelés.

A fejlesztők legutóbbi találkozójukon döntöttek úgy, hogy a 3.5-ös verziószám sokkal jobban jelzi az elvégzett munka nagyságát, valamint a változások méretét és jellegét. Az elhúzódó tesztelés után most végre látszik a fény az alagút végén, így hamarosan egy újabb bétaváltozatot, ezt követően pedig már a megjelenésre elméletileg kész RC-verziókat vehetjük a kezünkbe.

Az elmúlt hetekben a Mozilla háza tájáról leginkább a késésről szóló beszámolók számítottak hírértékűnek. Az alapítvány illetékesei azonban lassan elkészülnek a Beta 3 jelzésű változattal (amely még mindig a 3.1-es verziószámot viseli), ezt azonban már a 3.5 előzetese követi majd. Indoklásuk szerint a Tracemonkey nevet viselő új Javascript motor, a fülek módosított kezelése, a privát böngészési mód, valamint az egyéb változtatások elegendők a verziószám nagyobb mértékű növelésére. Mike Beltzner a Mozilla részéről azonban csendben hozzáfűzte, hogy végleges döntés még nem született ezzel kapcsolatban, bár a megbeszélés részleteit ismertető oldal ezt sugallja.

A BetaNews eközben a legutolsó nightly előzetest vette kézbe és a kitartó nyüstölést követően azzal a konklúzióval zárták a kísérletet, hogy az új Firefox a sebességet illetően várhatóan felveszi majd a versenyt a szintén igen gyorsra sikeredett Safari 4 bétával. Mindkét fejlesztés egyre gyorsabbá vált ugyanazon teszt sorozatos elvégzése alatt (köszönhetően a gyorsítótárazásnak), a szakértők pedig arra számítanak, hogy a Firefox még tovább gyorsulhat a fejlesztés utolsó fázisában.

Ami a hírhedt Acid3 tesztet illeti, az utolsó Firefox előzetes itt az eddigi legjobb eredményt érte el a családon belül, ugyanis 93 pontot söpört be - a Safari 4 Beta itt 100 százalékon végzett.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások