Készül a Firefox.next

Készül a Firefox.next

2009. április 7. 13:35, Kedd
Az elődjénél gyorsabb és a webes alkalmazásokat jobban támogató platform lehet a Shiretoko kódnevű Firefox 3.5 utódja. A fejlesztőknek öt fő célkitűzésük van, egy éven belül sikert remélnek.

A fejlesztéseket a Mozilla Alapítvány Firefox.next név alatt indította el. Az új verzió száma elvileg 3.6-os lesz, igaz, ez később változhat, a projekt neve pedig Namoroka. A fejlesztőknek öt alapvető célkitűzésük van. Az első a sebesség növelése, a második a testreszabhatóság, a harmadik a feladatokon alapuló navigáció, a negyedik a webes alkalmazások jobb támogatása, míg az utolsó az operációs rendszerekkel való szorosabb kapcsolat.

A szakemberek azt szeretnék, hogy a böngésző még inkább alkalmas legyen a különböző feladatok elvégzésére és hogy a felhasználók még jobban a saját igényeiknek megfelelően alakíthassák. Fontos cél, hogy az új változat lényegesen gyorsabb legyen amúgy is fürge elődjeinél. A változtatásoknak köszönhetően a program még gyorsabban nyílik majd meg, javul az interakciók esetén a reakcióidő, az oldalak és a tartalmak betöltése. Emellett még egyszerűbb lesz a kiegészítők keresése, telepítése és rendszerezése. Fontos változás, hogy az egyszerűbb kiegészítők telepítése vagy frissítése után már nem lesz szükség a böngésző újraindítására, azok azonnal használhatók lesznek.

A felhasználóknak lehetőségük lesz a letöltött adatok és fájlok, valamint az előzmények feladatok szerinti rendszerezésére. A letöltéskezelő pedig új funkciókat is támogat, ilyen többek között a törlés, a továbbítás. Ezenkívül létrehoznának egy about:me nevű személyes portált is.

A Firefox.nextben még inkább elmosódhat a webes és az asztali alkalmazások közötti határvonal. A webes programok használatakor gyakorlatilag teljesen mindegy lesz, hogy valaki éppen online vagy offline módban van-e. A felhasználói interfész az eddigieknél jobban fogja támogatni az adatok honlapokhoz való továbbítását és képes lesz egész oldalakat webes alkalmazásokként tárolni. A szoftver még jobban hasonlít majd a használt operációs rendszerre, már készül az Aero felületet használó Windows-téma. A Mac OS X esetében pedig integrálják a szótárakat és az új verzió támogatni fogja az Apple-scripteket.

A Namoroka a Gecko 1.9.2-es motort használja majd és az eddigiektől eltérő cache-mechanizmusokra épül, hogy még gyorsabban reagálhasson a feladatokra, például egy link betöltésére. A Firefox.next várhatóan 2010 közepén lesz elérhető. A több hónapos tesztidőszakban 4-6 hetente jelennek majd meg a bétaváltozatok. A Mozilla Alapítvány nemrég csatlakozott a Khronos Group kezdeményezéséhez, amelynek célja a webes 3D-gyorsítás megvalósítása.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások