Szeptemberben jön a Google Wave béta

Szeptemberben jön a Google Wave béta

2009. július 24. 22:00, Péntek
A Google sokak által várt új platformja szeptember végétől lesz elérhető - nyílt béta formájában - a nagyközönség számára, az első időszakban azonban korlátozzák majd a tagok létszámát.

A május végén bemutatott, még készülőben lévő platform meglehetősen nagy és többnyire pozitív visszhangot váltott ki a külső fejlesztőkből, illetve az online kommunikáció megújítására vágyó felhasználóktól. A Google Wave nem kevesebbet ígér, mint a különböző formák és technikák egyesítését, a levelezéstől az azonnali üzenetküldésen át a fórumokig és a voip-megoldásokig. Nem véletlen, hogy a béta bejelentése is izgalmasnak számít.

A Google Wave Hackathon névre keresztelt találkozón a keresőcég illetékesei bejelentették, hogy eddig mintegy 6000 külső fejlesztő számára engedélyezték a hozzáférést a sandboxhoz, ami a szolgáltatás egy kezdeti, korlátozott változatát takarja. A következő hónapban, vagyis augusztus folyamán további 20 ezer kérelmet dolgoznak majd fel, szeptember 30-án pedig indul a béta fázis, ami nagyjából 100 ezer felhasználó azonnali csatlakozását jelenti majd. Ezzel a jelenleginél jóval többen próbálhatják majd ki a rendszert, és nyilván sokkal többen kezdhetnek majd hozzá a külső kiegészítők fejlesztéséhez.

A Wave egyik fontos előnye ugyanis éppen a kiegészítők rendszere lesz, a hagyományos bejegyzések és üzenetek helyett úgynevezett hullámokkal dolgozó platformot ugyanis szinte bármely szolgáltatásba vagy weboldalba beágyazhatjuk majd, ezzel ötvözve, egyesítve a meglévő technológiákat és a Google saját megoldását. A cég igazi forradalmat ígér, amelyben teljesen mindegy lesz, hogy éppen milyen kinézettel és funkcionalitással rendelkező rendszert alakítunk ki, az átjárás ezek között szinte minden esetben 100 százalékos lesz.

Aki szeretne részt venni a bétában, az a Wave hivatalos oldalán jelezheti érdeklődését.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások