Hibáktól hemzseg a Google Wave

Hibáktól hemzseg a Google Wave

2009. augusztus 5. 13:19, Szerda
A Google ismét bemutatta készülőben lévő, forradalminak szánt platformját, ám maga a bemutató is keserű pirulának bizonyult: túl nagy a hibák száma, kemény munka áll még a fejlesztők előtt.

Így foglalta össze a Cnet a találkozó tanulságait, amely pedig többek között azt a célt is szolgálta, hogy elejét vegyék a rossz pletykáknak és híreszteléseknek, miszerint a platformból soha nem lesz semmi. A Wave létezik, él és mozog, ám ez a mozgás egyelőre nagyon darabos és sok fejfájás okozója a belső és külső fejlesztőknél.

A demonstráció alatt elhangzott, hogy jelenleg a Wave rendszerében elindított hullámok 25 százaléka, vagyis egynegyede fagyással végződik, ami semmiképpen nem elfogadható arány. Ezt a fejlesztők szeretnék 1 százalék alá szorítani, ehhez azonban hónapokra és kemény munkára lesz szükség, miközben pedig már közeleg a szeptemberi dátum, amely a jelenlegi 6000 mellett további 100 ezer korai tesztelőt enged majd közel a rendszerhez. Egyelőre nem úgy fest, hogy gondmentes rajtra számíthatnak az érdeklődők, hiszen a bemutató alatt ugyan még aránylag könnyen megkerülték a kisebb hibákat, 30 perc után azonban egy komoly akadályba futottak bele, amelyet eddig még nem is láttak a fejlesztők.

Megtudhattuk azt is, hogy a két és fél éve elkezdett munka első állomásához 9 hónap után érkeztek el, amikor a vezetésnek bemutatták az első prototípust. Ezt végül eldobták, hogy átadja helyét a most is látható platformnak, amely a GMail esetében is használt alapvető infrastruktúrára épül, ám attól teljesen független, különálló alkotás. A fejlesztést irányító testvérpáros most új stratégiát választott, hiszen első munkájuk, a Google Maps, a munka befejezésééig nem mutatkozott be a nagyközönség előtt, miközben a Wave-et már láthattuk működés közben.

A Google Wave egyelőre a "fejlesztői előzetes" besorolást kapta, amely még a keresőcég által előszeretettel használt béták szintjét sem éri el. Meglátjuk, mit sikerül ebből összehozni szeptember 30-ra.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások