John Carmack a konzolok jövőjéről

John Carmack a konzolok jövőjéről

2009. augusztus 12. 15:51, Szerda
Az id Software technikai igazgatója szerint verseny bontakozhat ki a konzolgyártók között a következő generáció korai megjelenéséért. Egyikük optikai meghajtó nélkül érkezhet.

Carmack a lengyel CD-Action magazinnak adott interjúban beszélt a konzolok következő generációjáról, amelyre szerinte mindhárom nagy játékos javában készül. Ez alól még a Sony sem jelent kivételt, amely pedig igen tartózkodóan viselkedik, ha a PlayStation 3 esetleges leváltásáról, annak utódjáról esik szó. Nézzük, mit is vár a sokak által forradalmárnak tartott fejlesztő.

Nagyon valószínű, hogy a három nagy gyártó komoly versenybe kezd majd annak érdekében, hogy elsőként rukkoljanak elő a soron következő fejlesztéssel. Ebben a Sony viheti majd a prímet, már amennyiben szeretnék megakadályozni az Xbox 360 esetében egyszer már elszenvedett kvázi-vereség megismétlődését, amikor is egy éven keresztül voltak kénytelenek nézni a rivális gyors terjedését. A Microsoft minderre még rátett egy lapáttal azzal, hogy végig alacsonyabban tartotta saját konzolja árát, ami szintén közrejátszott a sikerben, ezt pedig a Sony valószínűleg szeretné most elkerülni.

Egy másik fontos lehetőség, hogy a három közül egy versenyző optikai lejátszó nélkül érkezik majd. Carmack szerint ezt a Nintendo lépheti meg a legkönnyebben, hiszen ők a laikusokat, a játékosok szélesebb rétegeit célozzák meg, nem annyira a kinézetre, hanem az élményre helyezve a hangsúlyt. Ez lehetővé teszi számukra a digitális (online) terjesztési csatornák erőteljesebb használatát, míg a Microsoft és a Sony kénytelen a játékok folyamatosan növekvő mérete miatt az optikai meghajtókra is támaszkodni, bármennyire is kitűnő és követendő példa ezen a téren az Xbox Live.

Szintén érdekes fejlesztési irány a számítási felhők egyre nagyobb bevonása a konzolos szférába, itt viszont az online elérésben jelentkező késleltetés jelenthet gondokat, amelyekre mielőbb választ kell majd találni. Kérdésekből nem lesz hiány (különösen ezen a területen), így lesz min dolgozniuk a fejlesztőknek.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások