Kártevőktől hemzsegnek a fájlcserélő hálózatok

Kártevőktől hemzsegnek a fájlcserélő hálózatok

2009. szeptember 4. 17:21, Péntek
A G Data számítástechnikai biztonsági cég legújabb vizsgálatában a P2P rendszereket vette górcső alá. A német vállalat jelentése elszomorító összképet fest a jelenlegi biztonsági helyzetről.

A szakértők általában úgy tartják, hogy a számítógépes fertőzések a fájlcserélő hálózatoknak és az azokban fellelhető fájloknak köszönhetően terjednek el rendkívül gyorsan világszerte. Nos, most kiderült, hogy ez az állítás cseppet sem túlzó. A torrent- és más hálózatokban a korábbi évekhez képest jelentősen nőtt a kártevők száma. Csak most hétfő óta háromszorosára nőtt a fájlcserélő rendszerekben előforduló fertőzött fájlok száma.

A G Data Security Labs munkatársai szerint különösen sok vírus, kémprogram és trójai féreg található a szoftverek illegális másolataiban, a navigációs készülékekhez készült térképmellékletekben, a csengőhangokban, a videókban és a zenei anyagokban. A legjobban fertőzött P2P-portál, a Torrentreactor.net. Itt száz fájlból több mint 90 vírusos vagy kémprogramot, esetleg trójai férget tartalmaz. A második helyen a Torrent.to található, míg a dobogó harmadik fokán a The Pirate Bay van.

A bűnözők pont azt fordítják a saját hasznukra, ami ezeknek a megoldásoknak az előnyük: a gyors terjesztést lehetővé tévő infrastruktúrát. A népszerű hálózatokat naponta több millióan használják, így a víruskészítők biztosak lehetnek abban, hogy gyorsan és - ami különösen fontos - globálisan elterjeszthetik a legújabb kártevőiket. "A mostani számok ismeretében minden felhasználót óva intünk a fájlcserélő és a torrenthálózatok használatától. A szerzői jogsértés mellett ugyanis komolyan fennáll annak a veszélye, hogy a számítógépük megfertőződik" - jelentette ki Ralf Benzmüller, a G Data Security Labs vezetője.

A torrentoldalak fertőzöttségére jellemző, hogy a G Data szakértőihez csak az elmúlt 3 napban 2400 vírusos, kémprogramos stb. tartalmazó domént jelentettek be. Összehasonlításul: egész augusztusban 9400 ilyen doménnév-bejelentést regisztráltak.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások