AMD: itt a Radeon HD 5870 X2

AMD: itt a Radeon HD 5870 X2

2009. szeptember 27. 09:21, Vasárnap
A cég nem sokkal a család hivatalos elrajtolása után bemutatta a zászlóshajó szerepére szánt kétchipes változatot, amelyből várhatóan két eltérő példány érkezik majd. Központi processzoraik megjelenését sem szeretnék elhalasztani.

Elsőként a kétchipes grafikus kártyáról, azaz inkább monstrumról jelentek meg hírek, egészen pontosan néhány kép az első bemutatóról, ahol mindenki közelebbről is szemügyre vehette az igen méretesre sikerült példányt. Arról már írtunk, hogy a Radeon HD 5870 referenciakártya is igen hosszú, elnyújtott formával érkezik, ez pedig megnehezíti a nem megfelelő házzal rendelkezők dolgát, a kétchipes megoldás még ennél is több fejtörést okozhat.A Radeon HD 5870 X2 ugyanis még az egy vezérlővel ellátott kistestvéréhez képest is hosszabb, így minden bizonnyal kizárólag a kifejezetten fanatikusoknak szánt, a legerősebb konfigurációk befogadására is alkalmas házakban tudjuk majd megoldani a behelyezést. A hosszabb külsőhöz azonban optimalizált hűtést is kapunk, amely a korábbinál több kiömlőnyílással segíti a forró levegő távozását a beltérből, ezt pedig a kistesóhoz hasonlóan két PCI Express csatlakozó egészíti ki a megfelelő áramellátás érdekében (a különbség itt annyi, hogy az egyik csatlakozón nyolc lábat találunk a szokásos hat helyett).A bemutatott példányon két dual-link DVI-I csatlakozót látni, azt azonban biztosra vehetjük, hogy az AMD készül egy Eyefinity Edition változattal is, amely a korábban ígérteknek megfelelően összesen hat kijelzőt, köztük Displayport és HDMI csatlakozóval is ellátott készülékeket is támogat majd. A Hemlock kódnévvel illetett kártya pontos paraméterei nem ismertek, megjelenése egy hónap múlva várható.

Ami a Bulldozer architektúrára épülő 32 nanométeres központi processzorok érkezését illeti, az AMD ezt semmiképpen nem szeretné elhalasztani, a rajt pedig jövő ősszel esedékes. Ehhez mindenképpen érdekes adalék, hogy a cég gyártósorait átvevő GlobalFoundries némi csúszást jelentett be a 32 nanométeres csíkszélesség esetében, és mivel az AMD az egyetlen olyan partnerük, amely igényt tart a technológiára, kérdés, hogy mennyiben befolyásolja majd ez az új processzorok megjelenését.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások