Harci robotokat telepítenek Észak- és Dél-Korea határára

Harci robotokat telepítenek Észak- és Dél-Korea határára

2010. július 16. 10:46, Péntek
A világ egyik legjobban őrzött határán a jövőben mesterséges határőrök is járőröznek majd.

A Chosun Ilbo nevű helyi lap arról számolt be, hogy Dél-Korea úgy döntött: a jövőben szenzorokkal ellátott és felfegyverzett robotok segítségével tartóztatja fel az Észak-Koreából érkező illegális menekülteket, valamint a dezertőröket. Az Észak- és Dél-Koreát elválasztó demilitarizált övezet már most is a világ egyik legszigorúbban őrzött határa. Az új határőröket kamerákkal, mikrofonokkal, hő- és mozgásérzékelő szenzorokkal, valamint egy 5 mm-es könnyű géppuskával és egy 40 mm-es gránátvetővel szerelik fel. Minden egyes eszközt egy központi helyről irányítanak majd és a fedélzeti rendszerek szintén ide küldik be az általuk mért vagy rögzített adatokat. A fegyverzet használatáról minden esetben a kezelőszemélyzet, azaz emberek döntenek.


Az SGR-A1

A szerkezet igazi újítása színes kamerája, mely 500 méterről képes egy célpontot megjelölni mindössze 0,008 lux fény mellett (ez kb. a csillagfényes éjszakának megfelelő). A roboton három ilyen van, melyből kettő sztereóban működik, felderítő és követő üzemmódban, míg a harmadik a célzórendszerre van kapcsolva. A képeket rögzítik is, 60 napig őrzik meg a felvételeket. A robot azonosítószáma alapján a Szöülban ülő operátor valós időben láthatja a kamerák képét.

A dél-koreai hadsereg már teszteli a robotokat. Ha a tesztek sikeresen zárulnak, úgy az idei év végén két robotot telepítenek a térségben. Minden egyes darab 260 000 euróba kerül. A dél-koreai védelmi minisztérium ugyanakkor igyekezett megnyugtatni a kedélyeket és leszögezte: nem tervezik az összes egység robotokkal való felváltását, viszont a gépi határőrök lehetővé teszik a koreai katonai demarkációs vonal kevesebb emberrel való ellenőrzését. Erre a lépésre az indoklás szerint azért van szükség, mert az országban folyamatosan csökken a születési arány. A demilitarizált zóna 250 kilométer hosszú, és 50 méterenként van rajta őrposzt, mindegyikben két ember, 12 órás váltásokban.


A programot azután indították, hogy 2004-ben elbontották a demarkációs vonal mentén felszerelt szögesdrótkerítés egy részét. Az esetet kihasználva 2005-ben egy észak-koreai katona átszökött dél-koreai területre. A Samsung Techwin 2007-ben fejlesztette ki a robotokat. Arról egyelőre nem szól a fáma, hogy ha a tesztek sikeresek lesznek, úgy a demilitarizált övezetben összesen hány harci robot fog járőrözni.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások