A kiberháború jelenti a legnagyobb fenyegetést Svájc számára

A kiberháború jelenti a legnagyobb fenyegetést Svájc számára

2010. szeptember 8. 13:33, Szerda
Az alpesi ország hadseregének parancsnoka katonai pályája előtt bankárnak tanult, majd később üzemgazdász lett és a Zürichi Egyetemre járt. A szakember alaposan átszervezné a svájci fegyveres erőket, hogy az megfeleljen a 21. század kihívásainak.

"A világ országai évente 1500 milliárd svájci frankot fordítanak védelmi célokra. Nem tudjuk, hogy mire lesz használva majd holnapután ez a katonai potenciál, nem zárhatunk ki egy Svájc elleni fegyveres konfliktust. Az nem fontos, hogy egy másik állam vagy egy csoport ellen kell-e küzdenünk, de az már igen, hogy mi ellen védekezzünk. Az egykori legnagyobb ellenségünk, a Vörös Hadsereg már nem létezik. Éppen ezért változott meg a hadseregünk, alkalmazkodtunk az új helyzethez. Kevés egységünk van, de azokat korszerű felszereléssel kell ellátnunk. A feladatunk nem változott: meg kell védenünk Svájcot és az embereket."


"De más világ van, már nincsenek szimmetrikus, vagyis két ország hadserege által vívott háborúk. Az utolsó ilyen az 1991-es első iraki háború volt. Ehelyett napjainkban aszimmetrikus konfliktusok vannak különböző szervezetekkel, terrorista és radikális csoportokkal" - jelentette ki interjújában az 54 éves André Blattmann, aki tavaly március elseje óta vezeti Svájc fegyveres erőit. A parancsnok szerint az új feladatokhoz harci célokra is használható robotrepülőgépekre van szükségük, ezek az UAV-k azonban természetesen alkalmasak polgári ellenőrzési feladatokra is. Emellett nem szabad megfeledkezniük az interneten vívott kiberháborúkról, melyeket nagyon komolyan kell venniük.

"Úgy vélem, jelenleg a számítógépes támadások fenyegetik Svájcot a leginkább. Ha valakinek sikerül megbénítania a kommunikációs és az áramhálózatunkat, akkor már nem beszélhetünk rendszereink bevetéséről. Ez a fenyegetés nagyon is valós, jól bizonyítja ezt, hogy tavaly ősszel sikeres kibertámadás érte a külügyminisztériumot. Ismeretlen személyek behatoltak a hivatal belső kommunikációs rendszerébe, ott valamilyen programot helyeztek el, majd adatokat hívtak le. Ez egy cégnél is veszélyes, hát még egy hadsereg esetében. Képzeljük el, mi történne, ha a fegyverrendszereink irányítókódjai jutnának illetéktelenek kezébe" - tette hozzá a szakember.

Blattmann végül leszögezte: mivel a háborúk megvívása egyre inkább az IT-specialisták dolga lesz, ezért is fontos, hogy Svájcnak olyan katonái vannak, akik már a fegyveres szolgálat előtt a munkahelyeiken jó kiképzést kapnak és elsajátítják a megfelelő ismereteket. Korábban a helyi bankoknál követelmény volt, hogy valakinek katonai múltja is legyen. Blattmann maga is egy olyan pénzintézetnél dolgozott, amelynek munkatársai közül korábban nagyon sokan szolgáltak katonaként.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások