Nem biztosítják megfelelően az elektronikus bizonyítékokat

Nem biztosítják megfelelően az elektronikus bizonyítékokat

2010. szeptember 10. 14:24, Péntek
A Symantec munkatársai az E-Discovery című tanulmány elkészítésekor 5000 európai, közel-keleti és afrikai ügyvédet kérdeztek meg az elektronikus bizonyítékok tárolásának minőségéről. Az eredmény lesújtó.

Gyakorlatilag az összes jogász úgy nyilatkozott, hogy az elektronikus bizonyítékok nem megfelelő biztosítása miatt vesztettek már el ügyet, illetve ez komoly gondokat okozott és kihatott a jogi eljárásaikra. A legnagyobb problémát általában az jelentette, hogy a digitális feljegyzéseket nem kapták meg időben vagy egyáltalán nem továbbították nekik. A válaszadók fele pedig azt mondta, hogy az elmúlt negyedévben is találkozott ilyen esetekkel. Pedig ilyen fájlokra mindenképpen szükség lenne a különböző perekben, hiszen a dokumentumokat fokozatosan felváltották a számítógépes fájlok.

A megkérdezett ügyvédek 98 százaléka közölte, hogy az elmúlt két esztendőben döntőnek bizonyultak az elektronikus adatok pereik sikeres végkimenetele szempontjából. 91 százalékuk hozzátette, hogy az elektronikusan tárolt információk (ESI) kritikus mértékben vagy nagyon fontosak a mindennapi munkájukhoz. A jogászok 60 százaléka válaszolt úgy, hogy komoly megterhelést jelent számukra a feldolgozandó digitális információk hatalmas mennyisége. A fő probléma, hogy több millió archivált adatcsomagot kell átkutatniuk, ez pedig érthetően nagyon sok időbe és energiába kerül. 29 százalékuk kifejezetten amiatt panaszkodott, hogy nincs elég idejük megtalálni a szükséges fájlokat, míg 24 százalékuk elismerte, hogy nem áll rendelkezésükre megfelelő technológia az elektronikus bizonyítékok megőrzésére.

Csak a megkérdezettek 69 százaléka mondta azt, hogy teljesen felkészült volt és minden elektronikus bizonyíték a birtokában volt a perek kezdetekor. Az ügyvédek 57 százaléka szerint nem jelentene megoldást egy a digitális bizonyítékokról szóló törvény megalkotása vagy a jelenleginél fokozottabb nemzetközi együttműködés. Ehelyett sokkal hatékonyabb elektronikus bizonyítékokat azonosító, megőrző és előkészítő technológiákra lenne szükség. Különösen hasznosak lennének a merevlemez- és notebook-átkutató megoldások.

A Symantec szakértői összesen 5000 francia, német, olasz, holland, spanyol, svéd, svájci, dél-afrikai és egyesült arab emírségekbeli jogászt kérdeztek meg a tapasztalataikról.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban