Ellenezte a Microsoft feldarabolását Steve Ballmer és Bill Gates

Ellenezte a Microsoft feldarabolását Steve Ballmer és Bill Gates

2010. november 18. 18:42, Csütörtök
A részvényesek a társaság feldarabolását szorgalmazzák, erről viszont a két vezető hallani sem akar. A helyzet közel sem egyszerű, a befektetőket meglehetősen elbizonytalanította a részvények idei értékvesztése.

Nincs egyszerű helyzetben a Microsoft. Hiába a Kinect és a Windows 7 sikere, közel sem zárhatják nyugodtan ezt az évet. Az ok: a vállalat részvényesei finoman szólva sem elégedettek a pénzügyi dolgokkal, éppen ezért többen kezdeményezték a szoftveróriás feldarabolását. Ez viszont Steve Ballmernek és Bill Gatesnek cseppet sem tetszik.

A Seattle Times tudósítása szerint a javaslat a részvényesek éves közgyűlésén hangzott el, a rendezvényt a Washington állambeli Bellevue városában tartották. Az ötlet előterjesztői között volt a Goldman Sachs csoport, ami jelzi a helyzet komolyságát. (Októberben a Goldman Sachs egyik elemzője azt írta, hogy "rejtett értékeket" hozhatna elő a vállalat feldarabolása.) Az elképzelés szerint a végfelhasználói üzletágat és az Xbox fejlesztését külön cégbe kellene kiszervezni, hogy a Microsoft jobban az eredeti célkitűzéseire, a szoftverfejlesztésre összpontosíthassa az erőforrásait.


"Mindannyian részvényesek vagyunk, így megértem a csalódottságotokat. Arról kell beszélnünk, hogy mit tehetünk és mit nem tehetünk. Végeredményben a tőzsde jól értelmezi a dolgokat és ez egészen addig így van, amíg mi is megértjük a folyamatokat. A vállalat feldarabolása nem lenne ésszerű, mivel a számítógép-ágazat éppen egy konszolidációs időszakban van. Éppen ezért nem hiszek a javaslat ésszerűségében, hiszen ezzel a lépéssel nem jönne létre új gazdasági helyzetet" - mondta Steve Ballmer. A véleményt osztotta Bill Gates is, aki rossz ötletnek nevezte az előterjesztést és közölte: kisebb cégek létrehozása nem jelentene megoldást. A két főnök egyaránt úgy véli, hogy a vállalat különböző részlegei közötti szinergiák kedvező hatása jelentősen meghaladná a feldarabolás esetleges előnyeit, ráadásul a kisebb vállalatok nehezebben lennének versenyképesek.

A részvényesek csalódottsága teljesen érthető, hiszen miközben a Nasdaq kompozit indexe 8,8 százalékot erősödött idén, addig a cég részvényeinek értéke egyetlen esztendő alatt 15 százalékkal csökkent. A javaslat benyújtói ugyanakkor nem fogadták el azt az előreterjesztést, hogy az osztalékot emeljék meg 23 százalékkal. Ehelyett azt kérdezték, hogy miként lehet, hogy egy cég, amelyik általában túlteljesíti az elemzők előrejelzéseiben szereplő negyedéves eredményeket, nem képes növelni a tőzsdei értékét?

A megjelentek a vita ellenére végül újraválasztották a mobil- és az internetes piacon az Apple-lel és a Google-lal szemben egyre inkább teret vesztő Microsoft kilenc igazgatóját, akik Steve Ballmer, Bill Gates, Dina Dublon, Raymond Gilmartin, Reed Hastings, Maria Klawe, David Marquardt, Charles Noski és Helmut Panke. Ezenkívül a Microsoft független auditáló cégnek felkérte a Deloitte & Touché-t.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások