Tilos mobil adattárolót használnia az amerikai katonáknak

Tilos mobil adattárolót használnia az amerikai katonáknak

2010. december 13. 11:33, Hétfő
Az amerikai fegyveres erők a bizalmas és szigorúan titkos információk kiszivárgásának megakadályozására megtiltották a katonáknak a mobil adathordozó eszközök alkalmazását.

Feketelistára kerültek az USB-kulcsok és az írható CD- és DVD-lemezek. A Pentagon így akarja elejét venni annak, hogy mások is kövessék a bagdadi videót kiadó 22 éves Bradley Manning példáját, aki a felvétel mellett diplomáciai üzeneteket is eladott a Wikileaks szerkesztőinek. A Cyber Control Ordernek nevezett intézkedést Richard Webber vezérőrnagy, az Egyesült Államok Légierejének hálózati hadműveleteket irányító parancsnoka vezette be.

A parancs szerint a légierő tagjai a jövőben nem használhatnak hordozható adattárolókat olyan számítógépeken, amely az USA belső hálózatához, az úgynevezett Secret Internet Protocol Router Networkhöz (SIPRNet) vannak csatlakoztatva. Más fegyvernemeknél hasonló utasítást adtak ki. Akik az előírást megsértik, hadbíróság előtt lesznek kénytelenek felelni tettükért.

Az amerikai fegyveres erők számítógépes szakértői ugyanakkor amiatt aggódnak, hogy az új parancs miatt jelentősen nehezebbé válhat a munkájuk elvégzése. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a titkosnak minősített számítógépek gyakran egyáltalán nincsenek hálózatba kötve, vagy csak nagyon lassú kapcsolatokon át érhetőek el. Éppen ezért volt eddig szükség írható CD-k és DVD-k, memóriakártyák és USB-kulcsok használatára.

Nem ez az első hasonló célú rendelet. Szeptemberben a Defense Advanced Research Projects Agency (Darpa) azt a feladatot kapta, hogy fejlesszen ki egy ellenőrzési technikát, amely képes kimutatni, hogy ha egy illetéktelen személy adatokat tölt le egy titkosnak minősített számítógépből. Az alapötlet az volt, hogy a technika ne a felhasználókat ellenőrizze, hanem a szokatlan viselkedéseket derítse fel és mutassa ki.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások