Androidra veszélyes szabadalom a Microsoft birtokában

Androidra veszélyes szabadalom a Microsoft birtokában

2011. március 24. 13:18, Csütörtök
A Microsoft szabadalmi jogsértés miatt kezdeményezett jogi eljárást a Barnes & Noble könyvkereskedő, illetve a Foxconn és az Inventec ellen. Bármely Androidos eszköz célpont lehet.

Horacio Gutierrez, az amerikai óriáscég jogi alelnöke blogbejegyzésében azt írta, hogy a Barnes & Noble azzal, hogy a Nook Color nevű elektronikus könyvolvasóján az Androidot használja a Microsoft öt szabadalmát sérti meg. Ezek az 5,778,372-es, a 6,339780-as, az 5,889,522-es, a 6,891.551-es és a 6,957,233-as számot viselik. Az egyik szabadalom a HTML-oldalak felépítését védi, míg egy másik egy olyan eljárásra vonatkozik, amelynek köszönhetően a jegyzetekből nem módosítható dokumentumokat lehet kialakítani.

A társaság a szabadalmi jogsértés miatt azt követeli a három piaci szereplőtől, hogy haladéktalanul fizessenek licencdíjakat a számára. A Microsoft egyébként hasonló díjfizetésről szóló licencmegállapodást kötött tavaly a szintén Androidot használó tajvani HTC-vel, azaz ők már elismerték, hogy az amerikai cég jogi álláspontja helyes.

A redmondi társaság azt az álláspontot képviseli, hogy a szabadalmi jogsértésekért az Android a felelős. Éppen ezért a cég minden olyan piaci szereplőtől licencdíjakat követel, amelyek Androidos eszközöket készítenek vagy forgalmaznak. Horacio Gutierrez szerint e célra egy külön licencprogramot kínálnak, ennek ellenére vannak olyan vállalatok, amelyek hallani sem akarnak a jogdíjfizetésről. Ezek közé tartozik a Motorola is, amit a Microsoft tavaly októberben perelt be szabadalmi jogsértések miatt. Az indok ugyanaz volt, mint most: a társaságnak nem volt más választása, mivel fejlesztéseit és kutatási innovációit meg kell védenie.

Florian Müller szakértő a blogjában rámutatott, hogy a most megemlített öt szabadalom közül az egyik a Motorola elleni ügyben is feltűnt. Az eljárás komoly hatással lehet az egész piacra, hiszen a Microsoft kezdeményezheti egy importblokád elrendelését is, és ha ezt a bíróság jóváhagyja, akkor számos piaci szereplő (Acer, Asus, dell, Samsung, SonyEricsson) nehéz helyzetbe kerülhet.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások