Szoftverrel figyeli a médiatanács a hangos reklámokat

Szoftverrel figyeli a médiatanács a hangos reklámokat

2011. április 20. 23:34, Szerda
Év eleje óta a reklámok nem lehetnek hangosabbak a környező műsorszámoknál. A szabályozás betartását egy magyar fejlesztésű szoftverrel végzik.

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság médiatanácsa ősztől pénzbírsággal vagy kötbérrel büntetheti azokat a műsorszolgáltatókat, amelyek a műsorkörnyezetnél hangosabban sugározzák a reklámokat vagy televíziós vásárlással kapcsolatos műsorokat - jelentette be a szervezet sajtótájékoztatóján Kiricsi Karola, a testület szóvivője. Idézte a január 1-jétől hatályban lévő médiatörvény ide vonatkozó részletét: "A lineáris műsorszolgáltatásban közzétett reklám, televíziós vásárlás, valamint a reklám közzétételét akusztikus módon jelző figyelemfelhívás átlagos vagy a néző és hallgató által érzékelt hangereje nem lehet nagyobb, mint környező műsorszámoké".

A törvény betartását egy magyar fejlesztésű, "Humanoid" névre hallgató szoftverrel figyelik. Ez az RTL Klub, a TV2, az MTV1, MTV2 és a Duna TV csatornáin vizsgálja január óta a műsorjelek hangosságát, illetve a kritikus hangerőugrásokat. A program fejlesztése 2010 decemberében fejeződött be, így a törvény hatályba lépése óta pontos adatok állnak rendelkezésre a vélelmezett jogsértésekkel kapcsolatban. Egy nap alatt ezzel az eszközzel mintegy 200 műsorórát tudnak vizsgálni. A szóvivő beszélt arról is, hogy az Egyesült Államokban, Kanadában, Angliában és Ausztráliában már régóta van érvényben hasonló jellegű szabályozás.


A piros pöttyökre rákattintva meg is nézhetjük, hogy melyik reklám volt túl hangos

A sajtótájékoztatón Jó Balázs, a médiatanács műsorfigyelő- és elemző főosztályának főosztályvezető-helyettese mutatta be a Humanoid működését. A mérést végző szoftver virtuális hangosságmérő műszerekkel pásztázza a kijelölt médiaszolgáltatók teljes műsorfolyamát, a mért eredményeket fájlokba rendezi, majd a megadott paramétereket túlszárnyaló szegmensek esetében a táblázatokban megjelöli az adott műsorrészeket, időpontokat. A program azt is lehetővé teszi, hogy az adott "ugrásokról" teljes bizonyossággal megállapítsák, hogy azok reklámblokkokhoz, kereskedelmi üzenetekhez kapcsolhatóak-e.

A szoftver által készített adattáblák nyilvánosak, azok megtalálhatók a Médiatanács weboldalán. A program segítségével laikusok számára is könnyen értelmezhető módon megjeleníthetőek a vélhetően jogsértően erős hangerő kiugrások. A közzétett adatbázisban bárki könnyedén rákereshet a szolgáltató és az időszak beállításával a feldolgozott adatbázisban tárolt szpotokra. A megjelenő grafikonok piros színnel jelölik a problémás részeket, ezekről pedig egy kattintással rögtön a kifogásolt reklám videóját is elérhetik az érdeklődők.

A Médiatanács még nem büntet, a kezdeti türelmi időszakban az adatok bemutatásával és a szolgáltatókkal kezdeményezett konzultációval szeretné elérni, hogy együttműködés révén tűnjenek el a képernyőkről és az éterből a túl hangos szpotok. A testület azonban várhatóan idén ősztől már szankciókkal is sújthatja a médiaszolgáltatókat, ha a reklám a megengedettnél hangosabb.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások