Alkatrészhiány sújtja az Apple-t

Alkatrészhiány sújtja az Apple-t

2011. május 16. 11:23, Hétfő
Komoly alkatrész-ellátási nehézségekkel küzd az Apple egyik legnagyobb beszállítójaként számon tartott Foxconn. A kialakult helyzet elsősorban az iPad2 és az iPhone 4 készülékek gyártását hátráltatja.

A DigiTimes tajvani IT-portál bennfentesekre hivatkozva arról tudósított, hogy a vállalatnak egyrészt a tavaszi japán földrengés utóhatásai, másrészt a komoly munkaerőhiány okoz problémát. Ezenkívül súlyosbítja a helyzetet, hogy kevés az Apple termékeinek gyártásához elengedhetetlenül szükséges nyersanyag. A nyersanyag- és a munkaerőhiány leginkább a Foxconn Csengduban található üzemét érinti. A cég vezetői éppen ezért úgy vélik, hogy nem fogják tudni tartani az idei esztendő második negyedévére előírt gyártási ütemtervet, s ezáltal nem fognak tudni elegendő iPad 2-t és iPhone 4-et készíteni.

Az Apple vezetői alighanem már korábban értesülhettek a helyzetről, mivel Peter Oppenheimer, a konszern pénzügyi vezetője április 20-án már arról beszélt, hogy minden iPad 2-t eladtak, amit le tudtak gyártatni. Az idei esztendő első negyedévében az Apple összesen 18,7 millió iPhone-t értékesített, ami 15 százalékkal több a 2010-es év utolsó három hónapjában eladott mennyiségnél. 2011 második negyedévére a társaság 20-22 millió iPhone értékesítésével számolt, ez viszont nagyon komoly nyomás alá helyezte a két legnagyobb beszállítót, a Foxconnt és a Pegatron Technology-t.


Nem rózsásabb a helyzet az iPad 2 készülékek tekintetében sem, amiket a Foxconn shenzheni üzemében készítenek. A dolgozók többször is az embertelen munkakörülményekre panaszkodtak, részben ezért döntött a cég úgy, hogy az új gyárát Csengduban építi fel. Ott azonban nincs elég munkaerő; a tavaly óta épített komplexum 52 gyártósorán már jelenleg is 100 000 embert (!) foglalkoztatnak, de még ez sem elég.

A DigiTimes anyagában leszögezte: a Foxconn célkitűzése havonta 2,5-3 millió iPad 2 legyártása volt, azonban ez jelenleg lehetetlennek tűnik. Ráadásul a japán helyzet a kijelzőket szállító Winteket és TPK Holdingot is érinti, ezért az Apple alighanem kénytelen lesz tudomásul venni, hogy a második negyedévben kevesebb iPad 2 és iPhone 4 kerül majd a boltokba.

A Japánt sújtó földrengés és szökőár után már áprilisban felbukkantak olyan információk, miszerint az iPhone 5 bemutatása is azért csúszott szeptemberre, mert pillanatnyilag nincs elegendő alkatrész a nagy volumenű gyártáshoz. A számítástechnikai cégeket érintő jelenlegi legnagyobb probléma az, hogy bizonyos alkatrészeket, például a kisméretű LCD kijelzőket és a NAND memóriachipeket jellemzően csak egy-egy gyártó állítja elő. Amennyiben ezeknek az üzeme károkat szenvedett, úgy a mindenki által használt, pótolhatatlan alkatrészekből hiány lehet hosszú távon, annak ellenére, hogy a nagyobb vállalatok gyártókapacitása érintetlen. Az iPad 2-hiány egyébként nem csak a felhasználókat sújtja, de a cégeket is hátrányosan érinti.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások