36-szoros zoom egy aprócska Olympus fényképezőgépben

36-szoros zoom egy aprócska Olympus fényképezőgépben

2011. augusztus 2. 08:36, Kedd
A megapixelháború befejeződése után most újabb verseny érhet véget, hiszen az Olympus tétjét nehezen licitálja túl más gyártó - legalábbis értelme nem sok van.

A cég közleménye szerint a gyártó azon túrázókat célozta meg a géppel, akik jó makrófelvételeket akarnak készíteni a virágszirmokról, illetve a csak távolból csodálható gejzírekről is, mindezt anélkül, hogy objektívet cserélnének. A 14 megapixeles SP-810UZ - az SP-800UZ utódja - alig 106 x 76 x 73,5 mm-es, ebbe a kicsi házba pakoltak bele egy 24-864mm átfogású (f2.8-5.6), azaz 36-szoros nagyításra képes optikát. A cég amerikai termékmenedzsere, Jennifer Schmell ennek megfelelően a rekord említése után elsőként a széleslátószöget emelte ki, miszerint a gyártó a kompakt kategóriában még nem kínált ilyen teljesítményű masinát.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Csak reménykedhetünk, hogy az objektívnél végrehajtott műszaki bravúr mellett legalább ugyanakkora hangsúlyt fektettek az optikai képstabilizátor fejlesztésére is, különben az egész teljesen használhatatlan, és csak elmosódott, bemozduló képeket készíthetünk vele. Mindenesetre a cég mindent beleadott, a közlemény szerint a "dupla képstabilizátor", a javított ISO érzékenység és a TruePic III+ képfeldolgozó processzor indokolatlanná teszi ezen félelmeinket.

Az adatok alapján azt gondolhatnánk, hogy egy középkategóriás, un. bridge masináról van szó, azonban semmilyen manuális vagy félmanuális fotómód nincs rajta; a gyártó szerint "az időpocsékoló kézi beálllítások elhagyása lehetőséget nyújt a fényképezés tárgyára koncentrálni". Ennek a filozófiának megfelelően telezsúfolták mindenféle automatikával, arcazonosítással, előre rögzített témabeállításokkal (naplemente, tábortűz stb.) és helyzetfelismerővel, illetve 10 "mágikus szűrőt" is raktak bele (halszem, kulcslyuk, tükröződés, pop-art, rajz, stb.). Emellett külön gombot kapott a nagyfelbontású, 720p minőségű videófelvétel. Hátulján egy 3 collos LCD van, de hogy a készülék méretét minimalizálják, a keresőt teljesen elhagyták (a vaku szerencsére nem maradt ki).

Az SP-810UZ szeptemberben lesz a boltokban, ajánlott ára az Egyesült Államokban 329 dollár lesz.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások