651,80 eurós pénzbüntetés karácsonyi ajándékként

651,80 eurós pénzbüntetés karácsonyi ajándékként

2011. december 23. 11:08, Péntek
A müncheni bíróság 651,80 euró megfizetésére kötelezett egy nyugdíjast, mondván tavaly januárban egy fájlcserélő hálózaton keresztül egy huligánokról szóló filmet terjesztett illegális módon. Az eset pikantériája, hogy az idős nőnek még számítógépe sincs.

A filmet készítő cég, mint a szerzői jogok tulajdonosa figyelmeztette a nyugdíjast, aki azonban tagadta, hogy szerzői jogsértést követett volna el. Ezt azonban a filmes cég nem fogadta el, ezért bíróság elé került az ügy. Az egész eljárás során az volt a legérdekesebb, hogy miként valósíthat meg valaki illegális filmterjesztést úgy, hogy még számítógépe sincs és az internethozzáférése is csak elméleti szinten létezik. Egy évvel ezelőtt ugyanis a családjától ajándékba kapott egy számítógépet, egy WLAN-routert és egy internetelérést, azonban a hardvereket később eladta. Az internethozzáférés ugyanakkor a két év hűségidő miatt a nevén maradt, így azt továbbra is fizetnie kellett annak ellenére, hogy már nem is tudott szörfölni a világhálón. Az ügy tovább bonyolódott, amikor kiderült, hogy harmadik fél sem férhetett az eléréséhez.

"A nyugdíjas nő tagadta, hogy az adott tartalmat letöltésre kínálta volna másoknak, így abból indulunk ki, hogy a nyomozás vagy az IP-cím lekérdezése során hiba történt. Éppen ezért szerintem itt egy rossz ítélet született. A bíróságnak az egész ügy tárgyalását el kellett volna utasítania" - közölte Christian Solmecke ügyvéd. A felperes filmes cég a 651,80 eurós büntetés mellett 68,20 euró kártérítést is követelt a nőtől. A bíróság ugyan megállapította, hogy nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy valóban a nyugdíjas volt-e a terjesztő, de ennek ellenére ki kell fizetnie a 651,80 eurót.

Az idős internetező nyomára a File-Watch nevű szoftver segítségével bukkantak a hatóságok. Ennek segítségével végigböngészik a fájlcserélő hálózatokat és ha valamit letöltésre kínálnak, akkor a program azt feljegyzi és megkeresi az IP-címet. Jennifer Hannemann, az alperes ügyvédje szerint a bíróság abból indult ki, hogy ez az eljárás korrektül zajlott le. Az senkit sem érdekelt, hogy akkor már nem volt birtokában WLAN-router.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások