Nagy-Britanniában is megvalósulhat a The Pirate Bay blokádja

Nagy-Britanniában is megvalósulhat a The Pirate Bay blokádja

2012. február 23. 10:22, Csütörtök
A Brit Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, hogy a The Pirate Bay (TPB) és az oldalt használó emberek megsértik a szerzői jogokat. Mindez oda vezethet, hogy a későbbi jogerős ítélet alapján kezdeményezhetik a hatóságok a TPB-hez való hozzáférések blokádját.

A The Pirate Bay folyamatosan a zene- és a filmipar támadásainak a kereszttüzében áll. A TPB-n segítségével fellelhető tartalmak terjesztésében világszerte évente 30 millió ember vesz részt, közülük Nagy-Britanniában 3,7 millióan élnek. Eddig a bíróságok nem igazán tudták egyértelműen megállapítani, hogy a The Pirate Bay és a hozzá hasonló elven működő szolgáltatások közvetve vagy közvetlenül felelősek a felhasználók által elkövetett szerzői jogsértéseiért, azonban az elmúlt hónapokban fordult a kocka. Ezt a folyamatot erősíti az egyik ügyben a Brit Legfelsőbb Bíróság által hozott mostani ítélet is. A hírről a Torrentfreak is beszámolt.

Az eljárást a Sony, az EMI, a Universal és a Warner kezdeményezte a British Telecom, a Telefónica, a Virgin és a BSkyB ellen. Az ügyet tárgyaló bíró szerint az üzemeltetők lehetővé teszik a felhasználóknak, hogy megsértsék a különböző jogokat, és jóval tovább mennek annál, mint hogy csak támogassák ezt a dolgot. Ezért azt a következtetést vonta le, hogy mind a működtetők, mind az internetezők megsértik a brit felperesek szerzői jogait. Álláspontja szerint a The Pirate Bay üzemeltetői a korábbi bírói megállapítások ellenére sem teljesítették a zeneipar kéréseit, s nem távolították el a szerzői jog által védett művekre mutató hivatkozásokat, ehelyett aktívan támogatták a szerzői jogsértéseket és minden ezt akadályozó kísérletet megvetéssel fogadtak.

A The Guardian szerkesztői úgy vélték, hogy ez az ítélet precedens teremthet és gyakorlatilag erre hivatkozva a kiadók vagy a szerzői jogvédő szervezetek bármikor követelhetik majd az internetszolgáltatók a legismertebb fájlcserélő platformok blokádját. Az ügyben a Brit Legfelsőbb Bíróság júniusban hozza meg a jogerős ítéletet, így a The Pirate Bay kapott még némi haladékot. Amennyiben a jogerős ítélet helybenhagyja az első fokú döntést, úgy a TPB felkeresésekor a brit felhasználók hibajelzéssel vagy figyelmeztetéssel fognak találkozni.

Nagy-Britanniában már tavaly novemberben a portál blokkolására szólítottak fel egy helyi internetszolgáltatót. Hollandiából 2010 júliusában tiltották ki a The Pirate Bay-t, majd egy finn internetszolgáltatót pereltek be a zeneipar képviselői, mert így akarták kikényszeríteni, hogy a cég tegye lehetetlenné az ügyfelei számára a TPB által kínált tartalmak elérését. 2011 októberében vált ismertté, hogy a torrentoldal Belgiumban is elérhetetlen lesz, de nem különb a helyzet Dániában sem. Az idén februárban pedig jogerőssé vált a platform alapítói elleni ítélet, így mind a hárman börtönbe kerülhetnek és jelentős kártérítést kell fizetniük. A honlap egyébként február 29-től megkezdi a torrentfájlok törlését.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások