Leállt a BTJunkie

Leállt a BTJunkie

2012. február 7. 12:11, Kedd
A világ egyik legrégebbi és legnagyobb BitTorrent-portálja immár a múlté. A BTJunkie üzemeltetője a The Pirate Bay alapítók elleni ítélet után bejelentette, hogy felhagy a tevékenységével.

A BTJunkie működtetője azért döntött így, mert nem akarta megkockáztatni, hogy ellene, illetve az oldal ellen is eljárás induljon. Mint ismeretes, a múlt hét végén a svéd fellebbviteli bíróság a fellebbezési kérelmet elutasítva jogerősnek minősítette a The Pirate Bay három alapítója ellen hozott elmarasztaló ítéletet. Fredrik Neij 10 hónap, Peter Sunde 8 hónap, míg Carl Lundström 4 hónap letöltendő börtönbüntetéssel néz szembe, illetve ki kell fizetniük a bíróság által meghatározott 46 millió korona (USD 6,8 millió) kártérítés rájuk eső részét. A három férfi az Európai Bíróságnál kíván fellebbezni az ítélet ellen, ám ez nem akadályozza meg, hogy Svédországban az ítéletet végrehajtsák. Ugyanakkor egy legális jogi kiskapu miatt kérdéses, hogy börtönbe kell-e vonulniuk egyáltalán.

A BTJunkie üzemeltetője érthetően megijedt, hogy a közeljövőben esetleg ő kerülhet az igazságügyi szervek célkeresztjébe és jobbnak látta inkább időben felhagyni a tevékenységgel. A látogatókat más portálokra irányítják át. A platformot 2005-ben alapították, a mostani döntés közel sem volt könnyű. A BTJunkie mögött álló csoport a megalakulása óta a szabad online kommunikációért küzdött, de most szerintük ideje mással foglalkozniuk. A honlapon összesen négymillió torrent-fájlt tettek elérhetővé, ez a szám naponta 4200 új fájllal növekedett.


"Vége van, barátaim. A döntés nem volt könnyű, de önként úgy határoztunk, hogy bezárjuk a portált. Éveken át harcoltunk a kommunikációs jogotokért, de itt az ideje, továbblépni. Életre szóló tapasztalatokat szereztünk, minden jót kívánunk nektek" - olvasható az utolsó üzenetben. Bár a Megaupload és a The Pirate Bay elleni eljárások kétségtelenül szerepet játszottak a csoport döntésében, ám a BTJunkie üzemeltetője közölte: a fájlcserélők és a szerzői jogvédők közötti küzdelem még közel sem zárult le. Az illető a TorrentFreaknek megerősítette, hogy az elhatározásukban valóban komoly szerepet játszott a két eljárás. A BTJunkie egyike volt a világ öt legnépszerűbb BitTorrent-oldalának.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások