2700 főt bocsát el az Olympus

2700 főt bocsát el az Olympus

2012. június 11. 22:20, Hétfő
A Panasonic kihasználná a kedvező alkalmat és tulajdonrészt vásárolna a cégben, amely az elmúlt hónapokban nehéz helyzetbe került. Az üzlettel mindkét fél jól járna.

Az Olympusnak nagy szüksége van plusz tőkére, míg a Panasonic szeretne új, alternatív bevételi forrásokhoz jutni. Ezért valószínűsíthető, hogy az üzletre mind a két cég részvényesei és igazgatótanácsai rábólintanak. A hírről a The Mainichi című japán újság számolt be. A lap birtokába jutott információk szerint a Panasonic kész lenne 30 és 50 milliárd jen közötti összegért cserébe tulajdonrészt szerezni az Olympusban. Amennyiben ez megtörténik, úgy az elektronikai konszern lenne az Olympus legnagyobb részvényese és az új piacokhoz, illetve bevételi forrásokhoz jutna.


Lefelé a lejtőn
A Panasonicnak azért van szüksége alternatív bevételekre, mert a kemény konkurenciaharc miatt egy ideje komoly gondokkal küzd a televíziópiacon. Ezzel szemben az Olympus talán története legnagyobb átszervezése előtt áll. A cég korábbi vezetői az elmúlt két évtizedben folyamatosan veszteséget termeltek, kétséges üzleteket kötöttek. E hibás döntések miatt át kell alakítaniuk a céget, azonban ehhez pénz kell. A leépítés a vállalat külföldi üzemeit érinti: egy Fülöp-szigeteki gyárat bezárnak, több másikat pedig átalakítanak. A társaság elbocsátja dolgozói hét százalékát, 2700 embert, leírja vagyona értékének egy részét és részvénykibocsátásra készül. Ebben jelenthet segítséget a Panasonictól befolyó 30-50 milliárd jen.

Az együttműködésnek azonban nem csak gazdasági, hanem koncepcionális előnyei is lennének, az Olympus ugyanis bizonyos területeken akár 70 százalékos piaci részesedéssel is rendelkezik, így a Panasonic új szegmensekben jelenhetne meg ilyen módon. Ezenkívül a digitális kamerák piacán a két vállalat termékei jól kiegészíthetnék egymást. A Panasonic, a Sony, a Fujifilm és a Terumo is felajánlotta az Olympus jelenlegi vezetőinek, hogy alkossanak egy üzleti szövetséget. A Sony és a Fujifilm szintén hajlik arra, hogy Olympus-részvényeket vásároljon. A cégvezetés nem gondolkodik tengerentúli partnerben.

A márciusban végződött előző üzleti évben elszenvedett 49 milliárd jen nettó veszteség után a jövő márciusig hétmilliárd jen (88 millió dollár) nettó nyereségre számítanak. A fényképezőgépgyártásban a tükör nélküli, illetve a high-end kamerákra koncentrálnak, és erősíteni akarják az Olympus szerepét az egészségügyi berendezések piacán. (A japán cég a világ legnagyobb endoszkópgyártója.)

A cégnél azután robbant ki a botrány, hogy tavaly októberben Michael C. Woodfordnak, a cég vezérigazgatójának távoznia kellett, miután érdeklődött bizonyos kifizetésekkel kapcsolatban. A számviteli csalást leleplező volt vezérigazgatóval peren kívül 15,4 millió dolláros kártérítésben egyeztek meg. Az Olympust már akkor akár egymilliárd dollárt is elérő összegű pénzmosással, könyvelési csalással és más tisztességtelen módszerekkel vádolták. Mivel a kétes ügyek amerikai befektetőket is érintenek, az FBI is nyomozást indított. A gyártó 2011. november elején ismerte be, hogy két évtizeden át vezette félre befektetőit és hamisította könyvelését azáltal, hogy felvásárlási díjak mögé rejtette befektetési veszteségeit. Ezt követően kiderült, hogy a gyártó az elmúlt években több milliárd dollárt juttathatott bűnözői csoportoknak, a jakuzáknak. A vállalat végül tőkeemelésbe menekült.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások