Jakuzákat pénzelt az Olympus

Jakuzákat pénzelt az Olympus

2011. november 22. 18:27, Kedd
Egyre nagyobb bajban van a japán gyártó. A cég az elmúlt években több milliárd dollárt juttathatott bűnözői csoportoknak, a jakuzáknak.

A The New York Times arról írt, hogy Japánban nyomozók vizsgálják az Olympus ügyeit és különösen arra kíváncsiak, hogy a konszern együttműködött-e a milliárdos veszteségei eltitkolásában a különböző bűnözői szindikátusokkal, köztük a jakuzával. A tokiói rendőrség nyomozói találkoztak a japán ügyészség és a tőzsdefelügyelet képviselőivel, hogy tisztázzák a történteket. A hatóságok elsősorban a vállalat tanácsadóinak 2000 és 2009 között kifizetett összegeket és azok útját tanulmányozzák. A gyanú szerint az Olympus a valódi veszteségei többszörösét fizette ki a bűnözőknek azért, hogy eltitkolja a helyzetét.


Az Olympus csak az idén 481 milliárd jent, vagyis 6,25 milliárd dollárt fizetett ki cégfelvásárlásokra, befektetésekre és tanácsadóknak. Ebből az összegből azonban csak 105 milliárd jen szerepel a könyvelésben, míg a fennmaradó 376 milliárd jen (4,9 milliárd dollár) hiányzik a hivatalos dokumentumokból. Ennek az összegnek becslések alapján több mint a fele vándorolhatott a japán maffiához. A nyomozók feljegyzéseiből ugyanakkor az nem derült ki, hogy az Olympusnál ki tudhatott ezekről a kapcsolatokról. Amennyiben a gyanú beigazolódik, akkor mindez azt eredményezheti, hogy az Olympust azonnal kizárják a tőzsdéről.

Októberben Michael C. Woodfordnak, a cég vezérigazgatójának távoznia kellett, miután érdeklődött bizonyos kifizetésekkel kapcsolatban. Ezt követően lemondott Tsuyoshi Kikukawa, a társaság igazgatótanácsának 70 éves vezetője, mivel komoly kritikákat kapott azért, mert két héttel korábban kirúgta Woodfordot. Az Olympust már akkor akár egymilliárd dollárt is elérő összegű pénzmosással, könyvelési csalással és más tisztességtelen módszerekkel vádolták, melyek ha igazak, akkor Japán potenciálisan legnagyobb pénzügyi botrányát okozhatja. Mivel a kétes ügyek amerikai befektetőket is érintenek, az FBI is nyomozást indított. A gyártó november elején ismerte be, hogy két évtizeden át vezette félre befektetőit és hamisította könyvelését, azáltal, hogy felvásárlási díjak mögé rejtette befektetési veszteségeit.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások