Önkéntesek a virtuális koreai határon

Önkéntesek a virtuális koreai határon

2012. június 14. 06:29, Csütörtök
Fiatal, konzervatív dél-koreai aktivisták olyan bejegyzések után kutatnak a világhálón, amelyekből kiderül, hogy mely felhasználók szimpatizálnak Észak-Koreával. Minden fellelt információ a helyi hatóságokhoz kerül.

A 26 éves Ma Han Joo számára a Google nem csak egy kereső, miként a Twitter sem csupán egy kommunikációs eszköz. Ma és több ezer fiatal, konzervatív dél-koreai ugyanis szabályos hajtóvadászatot tart a világhálón az észak-koreai szimpatizánsok ellen. A fiatal nő szabadidejében hódol a furcsa szenvedélynek, melynek keretében blogokat, videókat és más bejegyzéseket kutat át. Olyan anyagokat keres, amelyekben a honfitársai Észak-Koreát éltető mondatokat, szavakat helyeznek el. Tavaly 30 ilyen tartalmat jelentett a titkosszolgálatnak. Ezeket mind veszélyesnek minősítette és azt közölte, hogy "az érintett dél-koreaiaknak kijárna az agymosás". A kutatás során különböző címszavakat használ (nagy vezető stb.). Amint rátalál egy vitatható anyagra, arról képernyőfotót készít, amit az oldal linkjével együtt azonnal továbbít a hatóságoknak.


Korea hivatalosan hadban áll, csak fegyverszünetet kötöttek, de rendszeresek az átlövések. Minden fiatal férfinak kötelező a sorkatonai szolgálat, ami alól a popsztárok és a focisták sem bújhatnak ki

A dél-koreai titkosszolgálat a beérkező információkat hivatalosan a helyi nemzetbiztonsági törvényt megsértő cselekmények kiszűrésére használja fel. A jogszabály kimondja, hogy szigorúan tilos Észak-Koreát éltetni, aki mégis ezt teszi, az akár 7 év letöltendő börtönnel is sújtható. Az elmúlt években folyamatosan nőtt a törvény megsértésével megvádolt és amiatt elítélt dél-koreaiak száma. Tavaly szeptemberben egy 43 éves férfit 10 hónap börtönre ítéltek, mert Észak-Koreát éltető honlapot üzemeltetett és több mint 300 dokumentumban, valamint 6 videóban dicsőítette az északi szomszédot.

A titkosszolgálat minden önkéntest egy órával jutalmaz meg, ha az információi hasznosnak bizonyulnak. Ilyen órát kapott egy levél kíséretében a 17 éves Park In Beom is, aki nagyon örült az elismerésnek, mert tudta, hogy jót cselekedett. Park a nyári szünetben naponta 2-3 órát foglalkozik az Észak-Koreával szimpatizálók felkutatásával. A 2008-ban hivatalban lévő konzervatív kormány tavaly 187 közösségi fiókhoz blokkolta a hozzáféréseket, mert ezek mindegyikében pozitívan álltak az emberek Észak-Koreához. Emellett hasonló okokból eltávolítottak 79 000 blogbejegyzést, ami 40-szer több annál, mint amennyit 2008-ban töröltek. 2010-ben a nemzetbiztonsági törvény megsértése miatt 52 személyt vádoltak meg, közülük 20 bizonyult bűnösnek és heten kaptak letöltendő börtönbüntetést.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások