30 éves a smiley ;-)

30 éves a smiley ;-)

2012. július 25. 07:35, Szerda
Napjainkban az emóciós jelek nélkül gyakorlatilag elképzelhetetlen az online és a mobil kommunikáció, jelentőségük a tábla PC-k és az okostelefonok megjelenésével pedig tovább nőtt.

Scott Fahlman 1982-ben olyan szimbólumot keresett, amelynek segítségével az ember jelezheti a világhálón a vicceket. Napokig gondolkodtak a kollégáival, végül megalkották a jól ismert :-) jelet. A premierre az egyetem online fórumán zajló beszélgetésben került sor. Az informatikusok nagyon hosszadalmas vitát folytattak a humor megjelenéséről az interneten és arról, hogyan lehetne kifejezni azt, ha valaki viccel, hiszen kizárólag betűk és számok álltak rendelkezésre. Scott Fahlman végül szeptember 19-én bemutatta az elképzelését: "A következő jelet ajánlom a vicc jelölésére: :-)".

James Morris, a Carnegie Mellon Egyetem informatikai professzora röviden csak annyit üzent a kollégáinak: "Ez egy kommunikációs áttörés". Pedig akkor még sem Fahlman, sem ő nem gondolta, hogy a smiley-jelek ilyen népszerűek lesznek és 30 év múlva is szinte elképzelhetetlen lesz nélkülük az életünk. Pedig ez történt. A Facebook chatrendszerében jelenleg 21 emóciós ikon található meg, de a smiley-jelek nem hiányozhatnak az Apple Mountain Lion és iOS 6 operációs rendszereiből sem. A sorból természetesen a Microsoft sem hiányozhat, amely a Windows 8 levelezőalkalmazásában számos smiley-jelet helyezett el, miként az Android is elképzelhetetlen lenne a :) és társai nélkül.

"Úgy gondolom, hogy a fiatal felhasználók nagyon sokat chatelnek és szinte elvárják, hogy emóciós ikonok az ajánlat részét képezzék. Az Apple és a Facebook ezért megpróbálnak megfelelni felhasználóik elvárásainak. Egyáltalán nem lep meg, hogy az iPhone és az iPad készülékeken egyre több előretelepített smiley-jel jelenik meg, hiszen a mobil eszközök esetében nagyon fontos, hogy jól fejezzük ki magunkat és ezek az emóciós ikonok ezt lehetővé teszik. Így ugyanis egyetlen képpel is elmondhatjuk, amit akarunk. A smiley-jelek részévé váltak annak a trendnek, amelynek célja egy egyszerűbb, tömörített fonetikus nyelv megalkotása. Talán mindez el fog tűnni, ha a Sirinek és más megoldásoknak köszönhetően lehetőség lesz a beszéd automatikus felismerésére és megjelenítésére" - közölte Scott Fahlman.

"Az interakcióra összpontosító írásnak egyre nagyobb jelentősége van a világhálón. Az emóciós ikonok a világszerte terjedő internethasználat miatt logikus választást jelentenek, hiszen kiegészítik az online kommunikációt. Ezek a megoldások nem gyerekesek, hanem nagyon is hasznos funkciót jelentenek" - tette hozzá Michael Beißwenger chatkutató. Érdekesség, hogy Japánban mást jelentenek a smiley-jelek, aminek oka, hogy az amerikaiak a szájra, míg a japánok a szemre figyelnek, amikor az érzelmek megnyilvánulására kíváncsiak. A Microsoft egyébként 2005 júliusában bejelentette, hogy levédetné az emóciós ikonokat, az ötletre azonban a szoftverfejlesztő cégek azonnal támadással reagáltak és rossz viccnek nevezték az elképzelést.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások