Folytatódik a Samsung- Apple háború

Folytatódik a Samsung- Apple háború

2012. augusztus 26. 08:44, Vasárnap
Megtámadja az ítéletet - jelentette be a Samsung, egy nappal azután, hogy egy amerikai bíróság úgy döntött, a dél-koreai ipari csoport 1,05 milliárd dolláros kártérítést tartozik fizetni amerikai vetélytársának, az Apple-nek szabadalmi jogok megsértése miatt.

A San Jose-i (Kalifornia) bíróság pénteki ítélete szerint a Samsung a forradalmian új iPhone és iPad készülékekben használt műszaki újításokat tulajdonított el az Apple-től. Az Apple eredetileg 2,75 milliárd dollárt követelt a Samsungtól, de a bíróság nem fogadta el a cég összes állítását, így 1,05 milliárd dollárra "mérsékelte" a kártérítés összegét. A Samsung saját szabadalmainak megsértése címén szintén beperelte az amerikai vállalatot 422 millió dollárra, de követeléseit a bíróság elutasította. A pereskedés több mint egy éven át folyt, de a történet nem zárult le, mert a dél-koreai cég jelezte, hogy megfellebbezi az elsőfokú döntést.

Közleményében a Samsung azt hangoztatta, hogy a pénteki döntés "nem tekinthető az Apple győzelmének, s a pernek az amerikai fogyasztók a vesztesei". A dél-koreai vállalat szerint a pénteken elfogadott ítéletnek az lesz a következménye, hogy kevesebb újítás mellett kisebb lesz a választék, az árak pedig várhatóan magasabbak lesznek. Az Apple és a Samsung több országban is perben áll egymással a szabadalmi jogok ügyében, de mindeddig egyikük sem aratott fölényes győzelmet sehol. Ugyancsak pénteken, néhány órával a kaliforniai ítélet kihirdetése előtt egy dél-koreai bíróság mindkét vállalatot elmarasztalta egymás szabadalmainak megsértése címén. A megítélt kártérítés mértéke azonban fényévnyire van az amerikaitól: az Apple-nek mintegy 36 ezer eurót (40 millió von), a Samsungnak pedig 28 ezer eurót (25 millió von) kell fizetnie a vetélytárs cégnek.


Jeff Kagan szakelemző szerint az amerikai ítélet fényében az a kérdés, hogy a Samsung továbbra is alkalmazhatja-e a "bűnösnek ítélt" technológiákat, vagy vissza kell vonnia termékeit a piacról. A múltban általában az volt a gyakorlat, hogy a vesztes továbbra is forgalmazhatta termékeit, de ki kellett fizetnie a kártérítést. A Samsungnak azonban sok vesztenivalója van az okostelefonok és táblagépek túltelített piacán, már akár azzal is, ha csak egy picit is csúszik termékeinek forgalomba hozatalával.

A táblagépek piacán az Apple az egyeduralkodó: a második negyedévben piaci részesedése 70 százalékra (25 millió készülékből 17 millió) rúgott, míg elsőszámú riválisa mindössze 2,4 millió táblagépet adott el. Az okostelefonok esetében fordított a helyzet: vezet a Samsung, amely 50,1 millió darabot értékesített, míg az Apple mintegy 26 millió készülékkel a második helyen áll.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások