Beismerte a sikkasztást az Olympus volt vezére

Beismerte a sikkasztást az Olympus volt vezére

2012. szeptember 26. 23:04, Szerda
Bűnösnek vallotta magát a kedden kezdődött bírósági tárgyaláson Kikukava Cujosi, az Olympus volt elnök-vezérigazgatója, illetve a volt alelnök és főkönyvelő is.

Egy, a felső vezetőktől független perben még négy pénzügyi szakértőt is bíróság elé állítanak. Mint a cég vezetőjét, engem terhel minden felelősség − nyilatkozta a bíróságon a céget tíz éven keresztül vezető üzletember a 1,7 milliárd dolláros sikkasztás hátteréről. A botrányt a múlt év októberében robbantotta ki Michael Woodford − azóta elmozdított − vezérigazgató, aki az első nem japán vezetője volt a fényképezőgépeket és orvosi eszközöket gyártó vállalatnak.


Az Olympus további perekre számíthat a bűnösség beismerése után a részvényesek részéről − nyilatkozta a cég egyik szóvivője. Jelenleg tizenkét eljárás folyik az árfolyamveszteség miatt elégedetlen részvényesek kezdeményezésére, ebből tizenegy Japánban indult. Nagyon nagy félnivalójuk azonban nincs a vádlottaknak, hiába kaphatnának akár tízéves börtönbüntetést, Japánban a fehérgalléros bűnözők általában megússzák pénz- és felfüggesztett börtönbüntetéssel.

A cég jelenlegi vezetősége kétségbeesetten próbálja a kétségbeejtő tőzsdei helyzetet megfordítani. A Reuters információi szerint a Sony egy 640 millió dolláros beruházással 10 százalékra növelné tulajdonrészét az Olympusban, így ő lenne a legnagyobb részvényese a cégnek.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások