Beleolvadnak a környezetünkbe a számítógépek

Beleolvadnak a környezetünkbe a számítógépek

2012. október 22. 16:37, Hétfő
Mark Rolston, a Frog nevű tervezőműhely kreatív vezetője úgy véli, hogy a jövőben nem számítógépeket fogunk használni, hanem gyakorlatilag bennük fogunk élni.

A Frognak világszerte 1100 munkatársa van, a cég tervezte az Apple számára a Snow White dizájnt, a Sonynak a Trinitron technológiát és a Microsoft Kinect játékkonzol gesztusvezérlési funkcióját. Kapcsolatban állt olyan cégekkel, mint a Ford, a Disney, a Hewlett-Packard, a Yahoo!, a Logitech és a Lufthansa.

"Az okostelefon egy számítógép. Annyi minden van benne, gyakorlatilag a számítógépes korszak összes vívmánya be van építve egy dobozba: teljesítmény, képernyő, tárolóhely. Egy olyan eszköz, ami a tulajdonosát hatalommal ruházza fel, mégis, a jövőben teljes mértékben le tudunk majd mondani róla. Ennek ellenére minden tulajdonsága és általa elérhető tudás elérhető lesz a számunkra, mert egyszerűen a környezet része lesz. A Google Glass projektje is legfeljebb egy közbenső lépcsőfok, mivel még mindig egy eszközről van szó. Mi viszont egy olyan környezethez akarunk visszatérni, ami nem úgy néz ki, mint egy gépekkel telezsúfolt hely, még ha a valóságban úgy is néz ki."


"Egy példát említek: már ötvöztük a beszéd- és a gesztusvezérlést, s hirtelen a láthatatlan számítógéppel lévő interakció nagyon is természetesnek tűnik. A jövő helyiségei és terei számos információt fognak ötvözni: gesztus- és hangvezérlést, összefüggéseket stb. Maga a helyiség vagy a tér érteni fogja, hogy mi zajlik. Ez a jövő nagyon hamar eljön majd és ebben biztos vagyok. Számos nagy céggel álluk kapcsolatban és közülük sok érdeklődik e dolog iránt" - nyilatkozta a szakember.

Rolston szerint az egyik leglenyűgözőbb pont az, hogy miként lehet majd irányítani a különböző rendszereket. A jövőben a készülékek reprezentatív módon lesznek jelen, azért, hogy érzelmileg kielégítsék az embereket, ezzel szemben az okostelefon kiszakít minket a környezetünkből. Az interakció ugyanolyan lehet, mint a valódi életben. Szükség lesz viszont új interfészekre. S, hogy miként néz majd ki mindez a gyakorlatban? Nos, a jövő pályaudvara tudni fogja, hogy éppen hány ezer ember utazik és ők honnan hova tartanak. Egyetlen ember vagy csoport erre nem képes, nem tudja áttekinteni a helyzetet, de amíg idáig eljutunk, addig nagyon sok dolgot kell megvalósítani.

"Az internetből még mindig nagyon nyers adatokat kapunk. A jövőben kevesebb adatot kell továbbítani és azokat a számítógép sűrűbb információkká alakítja majd át. Amennyiben például éhes vagyok, akkor nem azt akarom megtudni a Facebooktól, hogy xy éppen egy olasz étteremben tartózkodik és tésztát eszik, hanem azt, hogy négy barátom a közelben van és közülük kettő még szintén nem evett ma semmit. A nagy számítógép-gyártók számára már jelenleg is dolgozunk olyan tereken, amelyek a korábban leírt módon működnek. A következő lépés, hogy egész épületekre és egész városokra alkalmazható rendszereket készítsünk. Azonban nem csak számítógépes cégeknek dolgozunk, hanem háztartási berendezéseket gyártó vállalatoknak is, akik azt kérdezik: miként lehet kiváltani a gombokat és a kapcsolókat." - szögezte le végül a tervező.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások