Ellenfél helyett a fényképezőgép szövetségese lesz a telefon

Ellenfél helyett a fényképezőgép szövetségese lesz a telefon

2012. november 3. 11:51, Szombat
A fotósok előszeretettel tekintenek lenézően az okostelefonjukkal fotózó hétköznapi emberekre, de ők is rengeteget köszönhetnek a mobilos technológiáknak.

Az átlagemberek számára valószínűleg a kamerás mobilok megjelenése volt az utóbbi idők legnagyobb jelentőségű változása a fotóiparban. Ugyan a korai készülékek még nagyon szenvedtek a gyenge képminőség átkától, de teljesítményük évről - évre nőtt, idővel már kevés fénynél is értékelhető felvételeket lehetett velük készíteni, javult a lencsék minősége, az optikák gyorsasága. Ahogy egyre nőtt piaci elterjedtségük úgy hozták el a lehetőséget minden ember számára, hogy rögzíthessék élményeiket. Mivel az emberek mindig kezük ügyében tartják telefonjukat így ezek életük történetének dokumentálóivá váltak. Manapság az okostelefonokban lévő nagytudású kamerákra tekintve kimondhatjuk, hogy a különleges alkalmakon kívül már csak a fotózással komolyabb szinten foglalkozók használnak rendszeresen fényképezőgépet.

Ez azonban csak az egyik ok, amiért aggódhatnak a fényképezőgép gyártók, a másik, hogy a fotók utóéletéből is teljesen kimaradnak. Az emberek megosztják azokat közösségi oldalakon, mindenféle effektet használva átszerkesztik azokat, dokumentumokhoz rendelik hozzá őket, vagy éppen a Google fordítóját bevetve olvassák el mi található egy lefotózott feliraton. Mindez az internetre kapcsolódó okostelefonok által vált lehetségessé, és fényképezőgéppel nem megvalósítható tevékenység.


Beépített Wi-Fi van a Canon PowerShot S110-ben

Mivel a profi fotósok mindezeket figyelembe véve is fenntartásokkal viseltetnek a mobilok kameráinak teljesítménye iránt, erre válaszul az okostelefon gyártók külön számukra kezdtek el termékeket fejleszteni. Ezek közül talán a legérdekesebb a februárban bejelentett 41 megapixeles Nokia 808 PureView, mely azonban haldokló operációs rendszere, a Symbian miatt sosem lesz sikertermék. Visszafelé is elindult egy folyamat a fényképezőgépek "felokosításával", erre jó példa az Androidos Samsung Galaxy Camera és a Nikon hasonló próbálkozása, a Coolpix S800c, mindkettőben van vezetéknélküli kapcsolódási lehetőség. Ez valószínűleg nem lesz elég, mert ez utóbbira, a drótnélküli átvitelre már évek óta sok termék képes, mégsem ezekkel osztják meg élményeiket az emberek.

Ezért most úgy néz ki egy másik irányba indulnak el a fényképezőgép gyártók, és ahelyett, hogy ellenfélként tekintenének a mobiliparra megpróbálják szövetségesükké fogadni azt. Azzal, hogy a fényképezőgépek közvetlenül hozzákapcsolhatók az okostelefonokhoz együttműködés jön létre versengés helyett. Ilyenre példa a mostani Photokinán bemutatott Wi-Fis Canon EOS 6D, mellyel egyidőben a japán gyártó egy hozzá tartozó mobilos applikációt is letölthetővé tett iOS és Android rendszerekhez. Ezt letöltve távolról vezérelhetjük a fényképezőgépet, megnézhetjük az általa készített felvételeket, és akár át is tölthetjük azokat magunkhoz az okostelefonunkra, és onnan egyből megoszthatjuk a világhálón. (Ez főként sajtófotósoknak jó, akik egy nagyobb esemény előtt bekészíthetik gépeiket, ám a végéig biztonsági okokból nem közelíthetik meg ismét azt.)


A cég CameraWindow programjában geotaggelés is van, amire mondhatjuk hogy nem nagy szám, hiszen a felvételek helyének rögzítését számos fényképezőgép is tudja alapból (pl. Panasonic Lumix ZS20 vagy a Sony Cyber-shot HX30V). Azonban az okostelefonokban lévő GPS a közelben lévő Wi-Fi hálózatokat és a mobiltelefon tornyok pozicíóját is felhasználja, így a "csupasz" GPS-nél gyorsabb, és zárt terekben jobban használható. A szoftverrel naplózni is lehet tevékenységünket, és könnyebben tudunk rákeresni az adott helyszínen készített felvételekre.

A fényképezőgépek az okostelefonoknak köszönhetik érintőképernyőiket is, hiszen a technológia utóbbiaknál hajtotta végre nagy áttörését, arról nem is beszélve, hogy miattuk jelent meg a mindenféle utólagos effekt hozzáadásának lehetősége.

Listázás a fórumban