Tudásmegosztó platform robotoknak

Tudásmegosztó platform robotoknak

2013. március 13. 19:48, Szerda
Öt európai felsőoktatási intézmény kutatói olyan platformot hoztak létre, amely lehetővé teszi a robotok számára, hogy a megtanult tudást megoszthassák egymással és online végezhessenek el különböző számításokat.

A RoboEarth úgy működik, mint a Wikipédia, az egyetlen különbség, hogy nem embereknek, hanem robotoknak készült. Az egyes robotok csatlakoznak a platformhoz, s az ott található információk segítségével különböző feladatokat oldhatnak meg. A tudást a gépek egymással is megoszthatják. "Az ötletünk az, hogy a például a Google vagy az Amazon által használt nagy adat- és szerverközpontok hatalmas teljesítményét az egyes robotok számára is elérhetővé tegyük" - jelentette ki Markus Waibel, a RoboEarth projektmenedzsere. A kezdeményezésnek köszönhetően gyorsabb, könnyebb és intelligensebb robotok fejleszthetők ki, mert a számításoknak csak egy része fut le a gépen belül, így a nehéz és drága hardverek beszerzéséről lemondhatnak a szakemberek. Elegendő a robotokat egyetlen egyszerű antennával ellátni és a WLAN-kapcsolaton keresztül máris hozzáférhetnek a platform teljes tudásbázisához.


A robotok a számításigényes feladatokat a felhőre bízhatják, és így nem szükséges magába a robotba szuperszámítógépeket építeni

Waibel és kollégái olyan tanulási algoritmusokat alkotnak meg, amelyek segítségével a robotok egyszerű feladatok elvégzését sajátíthatják el, például miként nyithatnak ki egy ajtót. Emellett statisztikai módszereket is használnak, hogy a robotoknak megtanítsák, hogyan válasszák ki a rendelkezésre álló hatalmas adatmennyiségből az új feladatok elvégzéséhez szükséges információkat. A projektvezető közölte: a platform különösen érdekes lehet a drónok és más robotjárművek számára. Egy robotot már a mindennapi helyzetek, például a szupermarketekben található jelentős számú árucikk is leterhelhet.

A RoboEarth Cloud-motor egy nyílt hozzáférésű rendszer, ezen keresztül a fejlesztők több mint 3000 olyan algoritmushoz férhetnek hozzá, amelyek a ROS robot operációs rendszer keretében elérhetőek. Az algoritmusok szabadon használhatók és feldolgozhatók. Gondoltak az adatvédelemre is: a felhasználók alapvetően szabadon mozoghatnak a platformon belül, de az egyes területek jelszóval vannak védve. A RoboEarth alfa verzióját a jövő héten fogják bemutatni a lyoni Európai Uniós Robotikai Fórumon, a béta verzió a nyárra készülhet el. A RoboEarth szerverközpontjaihoz és az adatbázisaihoz azonban már most bármely szakember hozzáférhet.

A RoboEarth projektben az Eindhoveni Műszaki Egyetem, a Stuttgarti Egyetem, a Müncheni Műszaki Egyetem, a Zaragozai Egyetem, a Zürichi Szövetségi Műszaki Főiskola és a Philips vesz részt. A programot az Európai Bizottság finanszírozza.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások