Hadrendbe állt az első lézerfegyver

Hadrendbe állt az első lézerfegyver

2013. április 10. 11:20, Szerda
Először állít rendszerbe hadihajóin lézerfegyvereket az amerikai haditengerészet, méghozzá Irán közelében.

A potenciális célpontokat gyorsan azonosító eszközökkel 2014 elején a Ponce csapatszállító hadihajót fogják felszerelni, amely a Perzsa-öbölben és a Közel-Kelet térségében teljesít szolgálatot. A lézer a Pentagon szerint bizonyítottan képes pilóta nélküli robotrepülőgépek és gyors mozgású kisebb motorcsónakok megsemmisítésére vagy megrongálására. A fegyver az első hivatalos becslések szerint 31 millió dollárba kerül. Matthew Klunder ellentengernagy, a haditengerészet kutatási parancsnoka hétfőn bejelentette, hogy "a szilárdtest-lézer olyan nagy lépés a modern hadviselésnek az irányított energiával való forradalmasítása terén, mint amilyen a puskapor volt a kések és a kardok korában".


A lézerfegyver rendszerbe állításáról szóló bejelentés a The New York Times szerint Iránnak szóló figyelmeztetés. Az iszlám köztársaság rohamcsónakjai ugyanis zaklattak már amerikai hadihajókat, és a jelenleg épülő, távirányítású repülőgépeit a jövőben várhatóan rakétákkal is felszereli majd. A tengernagy szerint a lézerfegyver rendszerbe állítása nagy megtakarítást jelent majd a haditengerészet számára, mert egy lövés legfeljebb 1 dollárba kerül. A lézerfegyver rendszerbe állítása nem igényli "különleges platformok" megépítését. Alkalmazásának korlátja viszont, hogy az csak "egyenes vonalú láthatóság" esetén vethető be, vagyis nem alkalmas a fedésben lévő vagy a horizonton túl lévő célpontok megsemmisítésére.


A rossz időjárási körülmények is akadályozhatják a lézerfegyver bevetését - igaz, ezek több hagyományos fegyver alkalmazásának esetében is nehézségeket okoznak. A lézer prototípusa emellett nem képes még leküzdeni a harci gépeket és a rakétákat, de a fejlesztők dolgoznak a feladat megoldásán.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások