Szigorítanák a német távközlési törvényt

Szigorítanák a német távközlési törvényt

2013. április 21. 08:18, Vasárnap
Komoly tiltakozást váltott ki Németországban a telekommunikációs jogszabály tervezett módosítása, mely szerint az Egyesült Államokhoz hasonlóan kibővítenék a hatóságok jogosítványait.

Az Informatikai Társaság (GI) nevű szervezet adatvédelmi és IT-biztonsági munkacsoportja komoly aggodalommal figyeli a döntéshozók elképzeléseit. A GI úgy véli, hogy ha megvalósulnak a tervezett változtatások, akkor a német bűnüldöző és nyomozóhatóságok jogosítványai jelentős mértékben bővülhetnek. "A távközlési titok alapgondolata eddig az volt, hogy úgy védjük az információcserét, mintha az szemtől szemben zajlana. Ez azt jelentené, hogy illetéktelenek nem szerezhetnek tudomást az üzenetekről" - jelentette ki Hartmut Pohl, a munkacsoport szóvivője.

A tervezett módosítások a következők: a telekommunikáció fogalmát kibővítenék, így abba a jogszabály alapján már nem csak a hagyományos telefonkapcsolatok tartoznának bele, hanem minden interaktív online adatcsere is. Köteleznék a távközlési vállalatokat a forgalmi adatok elemzésére. A változtatás értelmében a szolgáltatók kötelesek lennének kiadni a felhasználói adatok mellett a PIN- és a PUK-kódokat, az internetelérések, levelező- és cloudrendszerek jelszavait, az egyes ügyfelek okostelefonjaihoz hozzáférést biztosító információkat. Vagyis a bűnüldözők bárkinek bármely üzenetéhez és beszélgetéséhez hozzáférhetnének.

Nem lehet ugyanakkor tudni, hogy ezeket a fájlokat mennyi ideig kellene tárolniuk. Mindez gyakorlatilag egy hátsó kiskapun keresztül megvalósított telekommunikációs adattárolás lenne. További probléma, hogy ezekre a tevékenységekre nem csak a súlyos bűncselekmények elkövetőinek esetében kerülhetne sor, hanem akár egyszerű szabálysértési ügyekben is. Bírói engedélyre nem lenne szükség és a szolgáltatóknak megtiltanák, hogy tájékoztassák ügyfeleiket a hatósági adatlekérdezésekről.

A GI mellett a Német Újságíró Szövetség (DJV) is felszólította a Szövetségi Tanács belügyi bizottságát, hogy utasítsa el az előterjesztést. A DJV álláspontja szerint a törvénymódosítás elfogadása után már nem lesz garantálható az informátorok védelme és az újságírók nem védhetik majd meg hatékonyan a forrásaikat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások