3D-nyomtatókkal vívhatják a jövő háborúit

3D-nyomtatókkal vívhatják a jövő háborúit

2013. május 23. 06:13, Csütörtök
Egy amerikai támaszpont közelében lázadók lelőnek egy bevetésen lévő robotrepülőgépet. A katonák egy kis helyi laboratóriumban órák alatt elkészítik az új modellt. Mindez most még utópia, de hamarosan valóság lehet.

Michael Llenza korvettkapitány az Armed Forces Journal hasábjain vázolta fel a lehetséges jövőképet. A tiszt úgy vélte, hogy meghatározó szerepet játszhatnak a jövő harcterein a 3D-nyomtatók, amelyek drasztikusan megváltoztathatják a fegyveres erők logisztikai rendszerét és a bevetéseket. Alkatrészek és lőszerek egyaránt származhatnak majd a 3D-nyomtatókból, ezáltal könnyebbé válhat az utánpótlás biztosítása és a sérült eszközök javítása. A lőszerek esetében ugyanakkor még meg kellene oldani a lőpor integrálását. A szálláshelyeket, a katonai épületek elemei szintén ilyen berendezésekkel készülhetnek, végső soron pedig akár teljes hajók is kikerülhetnek hatalmas 3D-nyomtatókból. Ehhez még hozzáadódhat, hogy a tengerpartok közelében úszó üzemek fognak halászni és erőforrások után kutatni, így biztosítva az élelmiszerellátást.


Jelentősen leegyszerűsítené az utánpótlást a világ eldugott részein, ha helyben állítanák elő a szükséges felszereléseket

Michael Llenza a Wired amerikai blognak elmondta, hogy természetesen vannak veszélyek is. Nem is igazán a lőfegyverek építésére vonatkozó tervek megjelenése adhat okot az aggodalomra, hanem az, hogy egy kifejezetten a fegyveres erőknek szánt anyag kerülhet ki. Ahhoz, hogy valaki lemásolhasson katonai felszereléseket és fegyvereket előbb el kellene azokat lopnia, szét kell szednie és megvizsgálnia. A 3D-nyomtatók esetében a másoláshoz erre már nem lesz szükség, a jövőben a kémek így kézi eszközökkel felszerelkezve szkennelhetnék be a fegyvereket és a felszereléseket szállító konténereket.


Egyetlen konténerrel biztosítható lenne a szükséges műszaki támogatás

A közeljövőben a legfontosabb a jogi háttér megteremtése. Miközben Kínában már alkalmazzák a 3D-nyomtatást, addig a világ többi részén még nincsen tanúsítási eljárás. Ennek ellenére Afganisztánban már létrehoztak 3D-laboratóriumokat és az Obama-kormány komoly összegeket fektet be a technológiába. A tervek szerint három kiválasztott kutatóintézet összesen 200 millió dollárt kap, két projektet közvetlenül a Pentagon felügyel.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások