Felvásárolta a 3D nyomtatás vezető cége a másodikat

Felvásárolta a 3D nyomtatás vezető cége a másodikat

2013. június 21. 23:06, Péntek
A Stratasysé a MakerBot: a 3D nyomtatókat gyártó cég felvásárolja az eddig összesen 22 000 olcsó berendezést értékesítő vetélytársát. A vételár 403 millió dollár.

A MakerBot azzal vált ismertté, hogy az alapítása óta eltelt három esztendőben olyan 3D nyomtatókat adott el, amelyek akár az íróasztalon is elférnek. Az amerikai-izraeli Stratasys ugyanakkor ipari feladatok elvégzésére készít 3D nyomtatókat. A két fél megállapodása értelmében a 403 millió dollárt nem készpénzben kapják meg a MakerBot tulajdonosai, hanem Stratasys-részvényekben.

A MakerBot az olcsó termékei mellett annak köszönhette a népszerűségét, hogy nyilvánosságra hozta azok kezelési útmutatóit, így hamar ismertté vált a hackerek és a barkácsolni szeretők körében. A cég belépő szintet képviselő Replicator 2 nevű modellje például már 1640 euróért kapható, nem csoda, hogy alig 9 hónap alatt 11 000 darabot adtak el belőle. Bre Pettis, a vállalat társalapítója és vezetője azt mondta: a felvásárlás lehetővé teszi majd a számukra, hogy még több embert érhessenek el.


A MakerBot Replicator 2 bejelentése

Amennyiben az illetékes versenyhivatalok zöld utat adnak az üzletnek, akkor az átadás-átvétel a harmadik negyedévben már le is zárulhat. A MakerBot önálló társaságként működik majd tovább és a vezetője Pettis marad. Amennyiben az együttműködés sikeresnek bizonyul, úgy a tulajdonosok további 201 millió dollár értékben kapnak Stratasys-részvényeket. Egyébként a világ első, 3D printerrel kinyomtatható kézi lőfegyverének 16 prototípusát a Stratasys által forgalmazott Dimension SST 3D nyomtatón állították elő. Később azonban az amerikai külügyminisztérium haditechnikai kereskedelmet felügyelő hivatalának (ODTCC) kérésére a készítők levették honlapjukról a fegyver számítógépes fájljait.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások