Google Glass szemüveggel rögzítettek egy műtétet

Google Glass szemüveggel rögzítettek egy műtétet

2013. június 26. 13:48, Szerda
Egy most ismertté vált eset rámutatott, hogy teljesen új lehetőségeket jelenthet az orvosoknak a webes konszern által kifejlesztett különleges szemüveg.

Dr. Rafael Grossmann, az Eastern Maine Medical Center sebésze egy műtét közben használta az eszközt és így rögzítette a teljes operációt. Az orvos azt írta a blogjában: ezzel a lépéssel meg akarta mutatni, hogy ez a készülék és platform egyaránt intuitív eszközök, amelyekben az egészségügy - különösen a sebészet - területén nagy lehetőségek rejlenek. Jobb konzultációs lehetőségeket biztosíthatnak műtétek közben, ráadásul mentorálási és távolsági továbbképzési esélyt is kínálnak a szakemberek számára.

Grossmann hozzátette, hogy a Glass használatával kapcsolatban egyeztetett a betegeivel és a műtét során semmi olyasmit nem rögzített és nem játszott át, ami a műtött személyek azonosításához hozzájárulna. A szemüveget összekötötték egy iPad készülékkel és ennek képernyőjén, valamint a Hang-Out szolgáltatáson keresztül élőben látni lehetett a teljes közvetítést.

A módszernek köszönhetően nem csak a páciensek betegségét sikerült megmutatni, hanem az endoszkóp szemszögéből is láthatóvá vált a beavatkozás. Az orvos azt szeretné, hogy ha a jövőben sikerülne egyszerű módon az endoszkóp jelét közvetlenül a Google Glass szemüvegre, illetve azon át streamelni. A Droiders nevű alkalmazásfejlesztő csoport már dolgozik egy ilyen megoldáson, így Grossmann azt reméli, hogy a kísérlete hozzájárul ahhoz, hogy a jövőben még több esetben lehet majd használni a különleges eszközt a sebészet területén. A szakember közölte, hogy hamarosan szeretné a műtétről készített videókat is elérhetővé tenni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások