Légi-szélturbinákban lát fantáziát a Google

Légi-szélturbinákban lát fantáziát a Google

2013. május 24. 07:32, Péntek
A webes óriáscég régóta szerepet vállal az energiaszektorban is, mivel a szerverparkok áraméhsége hatalmas. Ezt most tovább erősítette azzal, hogy felvásárolta a Makani Power nevű szélturbina-gyártó céget.

A hírt a Makani Power a honlapján jelentette be és részleteket közölt a TechCrunch is. Ezek szerint a vállalatot a tranzakció után a Google X kutatólaboratóriumba integrálják. A vállalat különlegessége, hogy repülő szélerőműveket készít. A modellek neve Airborne Wind Turbine (AWT), a robot eszközökre több szélturbinát is felszerelnek. A pilóta nélküli repülőgép úgy működik, mint egy papírsárkány, ugyanúgy egy kötéllel és egy külön kábel segítségével rögzítik a felszínhez. A termelt áramot az utóbbin keresztül juttatják el a hálózatba. A megoldás előnye, hogy nagyobb magasságokban a szél erősebb és még fontosabb, hogy állandó irányú.


Az AWT és a tartókötél mellett a rendszer részét képezi egy felszíni állomás is, amely szélcsendes időben gyakorlatilag parkolóhelyként szolgál az eszköz számára. Az AWT-t csak akkor alkalmazzák, ha 200 méteres magasságban a szélsebesség eléri a 3,5 métert másodpercenként, vagyis a 12,6 kilométer/órát. A működési magasság 250 és 600 méter között van. Astro Teller, a Google X vezetője elmondta, hogy a Makani Powert integrálják a laboratóriumba.

A Google először 2006-ban épített naperőművet, méghozzá a saját központjában, majd 2010 októberben bejelentette, hogy támogatja a szélerőművek építését. Ezután tulajdonrészt szerzett a brandenburgi naperőmű-parkban, majd naperőművet épített a Mojave-sivatagban. A társaság 2011 áprilisában 100 millió dollárt fektetett be a világ egyik legnagyobb szélerőmű-parkjába.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások