Az Apple felváltóit keresi chipjeinek a Samsung

Az Apple felváltóit keresi chipjeinek a Samsung

2013. július 12. 01:03, Péntek
A dél-koreai társaság kénytelen az Apple helyett új partnerek után nézni. A jövőbeli megrendelők között lehet az Amazon, a Sony és az nVidia is.

Néhány héttel ezelőtt derült ki, hogy jövőre véget érhet az Apple és a Samsung együttműködése az iPhone és az iPad készülékek esetében. A dél-koreai konszern helyett a a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) szállíthatja majd a processzorokat. Az Apple chipmegrendelésenek kiesése azért jelent komoly problémát a Samsung számára, mert a kaliforniai óriáscég rendkívül sok processzorra tartott igényt, a dél-koreai vállalat pedig az elmúlt években folyamatosan növelte a gyártási kapacitásait, hogy teljesíteni tudja a megrendeléseket. Most azonban hirtelen vége szakad az együttműködésnek és sürgősen új partnereket kellene találnia. Ez viszont közel sem lesz egyszerű feladat.

A Korea Times tudósítása alapján lehetséges alternatívaként felmerülhet az Amazon, a Sony, sőt, akár az nVidia is. Az Amazon jelenleg a táblagépeiben a Texas Instruments (TI) által gyártott, ARM-alapú OMAP CPU-kat használja, emellett a cég szeretné kifejleszteni a saját processzorait. A Sony sem rendelkezik chipgyártó kapacitással és üzemekkel, s szintén az ARM chipjeire épülő CPU-kat alkalmazza a PlayStation játékkonzoljaiban. Az nVidia ugyanakkor már régóta kínál saját ARM-alapú platformokat Tegra néven, amelyek meglehetősen sikeresek.

Májusi adatok szerint a Samsung a harmadik helyet foglalja el a processzorpiacon, maga mögött hagyta az AMD-t, de a Qualcomm megelőzte. Piaci részesedése 8,2 százalék, ez azonban a közeljövőben az Apple megrendeléseinek eltűnésével jelentősen csökkenhet.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások