Háború tört ki a YouTube és a játékvilág között

Háború tört ki a YouTube és a játékvilág között

2013. december 11. 22:05, Szerda
A YouTube kiakasztotta a játékvilág szinte összes szereplőjét, miután elkezdte a jogdíjra hivatkozva eltávolítani az oldalon megtalálható, játékosok által feltöltött videókat.

Korábban már lehetett hallani olyan híreket, hogy bizonyos kiadók eltávolítják a legnagyobb videómegosztó oldalról a játékosok által készített felvételeket és csak a saját maguk által készített trailerekből ismerhetik meg a látogatók az alkotásaikat. Ma azonban érdekes hírek bukkantak fel a neten, mely szerint a Youtube a Content ID keretében (ami hétfőn indult el, de igazából 2014-ben lép életbe) törli az összes, általuk illegálisnak nevezett feltöltést.

Az illegális annyit jelent, hogy a feltöltő nem a kiadó vagy a fejlesztő csapat tagja, így ebből kiindulva nem rendelkeznek a copyright jogokkal és emiatt, első körben csak figyelmeztetést (egy kis zászlót) kapnak, majd később végleges törléssel oldják meg a dolgot. A fenyegetés elsősorban a trailerekre, az átvezető jelenetekre és a zenei részekre vonatkozik. Ezekre is elsősorban azért, mert itt felbukkanhatnak úgynevezett "harmadik félhez tartozó elemek". Egy példán szemléltetve: például a TheRadBrad nevű felhasználó feltöltötte a Hearthstone hivatalos előzetesét, mire kap egy figyelmeztetést, amiben a honlap felhívja a figyelmét, hogy a trailer 37. másodpercében felbukkan a program címe és az bizony a Blizzard által le van védve, náluk a jog a használatára és itt a vége a sztorinak.



Miközben az ember azt gondolná, hogy ez azért tetszeni fog a játékfejlesztőknek és kiadóknak, hiszen így mindenki az ő hivatalos oldalukon nézné meg a jeleneteket... ennek éppen az ellenkezője történt. A legnagyobbak (pár név: Blizzard, Deep Silver, Ubisoft, Capcom) már Twitter üzenetben vagy a hivatalos oldalukon jelezték a YouTube felhasználóknak, hogy amennyiben kaptak üzenetet a Content ID keretében, rögtön jelezzék azt a számukra, hogy engedélyezhessék a felhasználási jogokat.

Sőt, a Capcom egy lépéssel tovább is megy és üzenetében szimplán illegitimnek nevezi az eljárást és bejelentik, hogy vizsgálatot indítanak az ügyben. Persze hozzáteszik, hogy küldjék el a "zászlóval megjelölt" videók linkjét és pár órával később már legális lesz a felhasználásuk. Azt rögtön hozzá kell tenni, hogy bármi is lesz a végeredmény, már így is sokan estek áldozatául az akciónak. Egy 2 millió követővel bíró srác 350 videójából például közel 300-at már le is szedtek, nem csak megjelölték.

Elnézve ezt az egységes ellenállást azt kell mondani, hogy a Google (a YouTube tulajdonosa) óriási öngólt lőtt, hiszen láthatóan a kiadók nem tartanak igényt a jogdíjakra (ami nevetséges is lenne, hiszen publikus trailerekről beszélünk, melyek nálunk is elérhetők), a felhasználók pedig lehet átpártolnak más oldalakra. Az azonban kijelenthető, hogy az oldal reputációja jelentősen leromlott ezen pár nap alatt.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások