32,5 millió dollárt fizet vissza a vásárlóknak az Apple

32,5 millió dollárt fizet vissza a vásárlóknak az Apple

2014. január 17. 05:36, Péntek
A kaliforniai vállalatnak azért kell fizetnie, mert alkalmazásboltjában túlzottan egyszerűvé tette a gyerekek számára a programok megvásárlását.

A Federal Trade Commission (FTC) azt vetette az Apple szemére, hogy a fiatalok és a gyermekek túl egyszerűen juthattak a játékokhoz és más programokhoz. A testület példaként hozta fel, hogy egy lány 2600 dollárt költhetett virtuális állatszállodája bővítésére. A számlát a szülei kapták meg és igencsak elcsodálkoztak az összeget látva, majd bepanaszolták a társaságot. Az Apple vállalta, hogy javítani fog a rendszerein, hogy ilyen esetek a jövőben ne fordulhassanak elő. Jelenleg az ügyfelek a jelszavuk megadásával további funkciókat aktiválhatnak vásárlások útján az egyes szoftverekben. Ez a lehetőség a jelszó begépelése után 15 perc erejéig él. Több ezer olyan eset volt azonban, amikor egy alkalmazás megvásárlása után a szülők készülékei a gyerekek kezében landoltak, akik persze éltek a lehetőséggel.

Edith Ramirez, az FTC vezetője kiemelte: nem lehet elvárni, hogy a felhasználók olyan vásárlásokért is fizessenek, amiket nem engedélyeztek. Mindez azt jelenti, hogy a vásárlások után befolyt 32,5 millió dollárt az Apple visszafizeti az érintetteknek és megváltoztatja gyakorlatát. A vállalat App Store szolgáltatása tavaly tízmilliárd dolláros bevételt könyvelt el. A cég hivatalosan nem kommentálta a döntést, de Tim Cook vezérigazgató egy belső levélben annyit elárult, hogy már azelőtt megegyeztek a felhasználókkal, hogy az FTC bekapcsolódott volna az ügybe. Már tavaly értesítették az érintett ügyfeleket, összesen 37 000 szülővel vették fel a kapcsolatot és mindenki visszakapja a pénzét. A vizsgálatba azért mentek bele, hogy elkerüljék a további eljárást.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások