Bemutatta új űrruha prototípusát a NASA

Bemutatta új űrruha prototípusát a NASA

2014. május 1. 11:14, Csütörtök
Kezd összeállni a NASA újgenerációs űrruhája, a futurisztikus Z-2, melynek prototípusát szerdán mutatták be.

A Tron-szerű dizájnhoz a közvélemény szavazatai alapján választották ki a külső burkoló réteget, ami "Technology" névre hallgat és összesen 147.354 szavazatot, az összes szavazat 63 százalékát kapta meg. A másik két lehetőség, a "Biomimicry" és a "Trends of Society" 53.057, illetve 33.020 szavazattal zárt. Az űrruha gyártója, az ILC Dover és a Philadelphia Egyetem által tervezett borítóréteg ezáltal a Z-2 részévé vált, ami teljes egészében novemberre készül el, amikor is megkezdődhet a tesztelése, nyilatkoztak a NASA vezetői.

A Johnson Űrközpont vákuum-kamrájában lezajló átfogó tesztelés még nem fogja az űrrepülésekre is felkészíteni a Z-2 űrruhát. A Z-sorozat még mindig prototípus fázisban van, tervezői folyamatosan kutatják azoknak a technológiáknak a fejlesztéseit, melyek egy nap lehetővé teszik az űrhajósoknak a Mars felszínén történő könnyebb mozgást. Gyakorlatilag a Z-2-ből tanultak a Z-3 űrruhában fognak visszaköszönni.

A Z-2 is magába foglalja a Time magazin által 2012 egyik legjobb találmányának nevezett Z-1 űrruha több kulcsfontosságú újítását. A Z-2 keményebb felsőrésze tartósabbá teszi az öltözetet, amit az űr vákuumához tervezett anyagokból készítettek.

Az új külső borítás, melyet elektrolumineszcenciával láttak el, és határozott vonalvezetésű, futurisztikus kinézete nem csupán az esztétikát szolgálja. "A nem repülési öltözet borító rétege fontos szerepet tölt be a földi tesztelésben. A borítás megvédi az alsóbb rétegeket és a műszaki megoldásokat a tesztelés során tapasztalható kopástól és erőhatásoktól" - írja a NASA sajtóközleményében, hozzátéve, hogy a borítást az űrsétákhoz használt űrruhákkal szerzett tapasztalatok alapján választották ki.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások