Karácsonykor jön az Apple és a Microsoft okosórája

Karácsonykor jön az Apple és a Microsoft okosórája

2014. július 19. 13:13, Szombat
Akár két hónapot is csúszhat az Apple okosórájának megjelenése, így a piacra lépés egybeesik majd a Microsoft hasonló termékének debütálásával. Az új eszközök egyszerre megjelenése a ráirányuló figyelem és a várható hatalmas sajtófelhajtás miatt komoly lendületet adhat az okosórák elterjedésének. Az almás cégre vonatkozó információkat Ming-Chi Kuo, a KGI amerikai piackutató cég elemzője szellőztette meg, aki az Apple ügyeiben különösen jól tájékozottnak számít. A korábbi hír arról szólt, hogy az iWatch sorozatgyártása júliusban kezdődhet el és a készülék októberben kerülhet a boltokba.

Ming-Chi Kuo értesülései alapján viszont a sorozatgyártás csúszni fog és így az csupán novemberben kezdődhet el. Mindez azt jelenti, hogy az új termék csak közvetlenül karácsony előtt jelenhet meg az üzletekben. A csúszás oka, hogy hardver- és szoftverproblémák egyaránt felmerültek a készülék fejlesztése kapcsán. Az elemző számos más részletet is elárult. Az okosórát szerinte hajlított kijelzővel szerelik majd fel, hogy a jelenleg kapható modelleknél jobban illeszkedjen a csuklóhoz. A termék zafírüveggel fog rendelkezni és vízálló is lesz. Végül pedig, az iWatch új chipsetje számos funkciót egyesít majd.

A változások nem csupán a hardvert fogják érinteni, az Apple mérnökeinek módosítaniuk kell az iOS-t is, hiszen az operációs rendszert az iPhone és iPad készülékeken való használatra tervezték. Kuo úgy vélte, hogy az idei év végéig 3 millió okosórát dobhat piacra a kaliforniai konszern.


A Microsoft órája hasonló lesz a Samsung Gear Fit-hez

Hasonlóképp számos részlet "szivárgott ki" a Microsoft fejlesztés alatt álló készülékéről, a megjelent információk a társaság egyik munkatársától származnak. Ezek alapján a redmondiak okosórája várhatóan az év végén jelenhet meg. Számos szenzort bele fognak építeni, az igazán sokoldalú eszköznek lesz többek között UV- és vércukorszint mérő funkciója is. Az UV-szintmérő az óra felületét érő ibolyántúli sugárzást fogja mérni és azonnal értesíti a felhasználót, ha túl hosszú ideig tartózkodik a szabadban, így lehet majd csökkenteni a bőrrák kialakulásának a kockázatát. Az integrált vércukorszintmérő pedig lehetővé teszi már edzés közben az értékek figyelését és természetesen nem csupán az egészséges embereknek, hanem a cukorbetegeknek is hasznos segítséget jelenthet.

Az új termék leginkább egy fitneszkarkötőre fog hasonlítani és a funkcióit tekintve inkább digitális fitneszasszisztensnek fog tűnni, mint órának. Képes lesz mérni például a pulzust is. A készülék platformfüggetlen lesz, így gyakorlatilag napjaink bármely népszerű mobil operációs rendszerével együtt tud majd működni. Májusban vált elérhetővé a Microsoft 2012-ben benyújtott szabadalmi leírása egy okosóráról, amelynek a neve Wearable Personal Information System volt, s egy miniatűr számítógépből és egy karkötőből állt. Már ebben a koncepcióban szerepelt egy optikai szenzor, ami a felhasználó pulzusát és más biometriai értékeit mérte volna.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások