Új trend a digitális detoxikálás

Új trend a digitális detoxikálás

2014. július 30. 19:51, Szerda
A Szilícium-völgyben új divat kezd kibontakozni.

A digitális detoxikálás nevű hobbinak egyre többen hódolnak és már nem csupán a Szilícium-völgyben. A résztvevők megpróbálnak teljesen lelazulni és lekapcsolódni a digitális világról, hogy a pihenő után megújult erővel vethessék magukat a munkába. A digitális detoxikálás elnevezés az Oxford nagyszótár szerint azt az időszakot takarja, amikor egy személy teljesen lemond az elektronikus készülékek, például az okostelefonok, a mobil alkalmazások, a számítógépek, a notebookok, az órák és a táblagépek használatáról. Az illetők erre a dologra egy olyan lehetőségként tekintenek, amelynek a segítségével csökkenthető a stressz és egyúttal ismét kapcsolatba léphetnek a valódi fizikai világgal.


Az Amerikai Egyesült Államokban már léteznek digitális detoxikáló táborok, ezek leginkább a Szilícium-völgyben népszerűek. A Voice of America korábban ismertette, hogy milyen szabályok vannak ezekben a táborokban: a résztvevők nem beszélhetnek a munkájukról, nem ihatnak alkoholt, nem árulhatják el a családi nevüket és nem kerülhet szóba a koruk. Az első tábort tavaly szervezték meg, az idén már hármat tartanak, amelyek mindegyikére több százan jelentkeztek. Pedig ezek a táborok egyáltalán nem olcsók, az áruk - ellátással és csoportos foglalkozásokkal együtt - 570 dollár.


Frances Booth digitális detoxikálási szakértő (ezek szerint már ilyen is van!) azt nyilatkozta, hogy amikor az emberek feltöltődve visszatérnek a munkába, akkor sokkal jobban tudnak dolgozni és teljesen más szemszögből látják a világot, ráadásul valószínű, hogy legalább egy nagyszerű ötlet eszükbe jut. A digitális detoxikálás világába belépőt jelent az Offtime nevű okostelefon-alkalmazás.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások