Csak Windows alatt működik az új német szövetségi trójai

Csak Windows alatt működik az új német szövetségi trójai

2016. április 13. 13:31, Szerda
A német hatóságok február óta használhatják az új programot, amely azonban közel sem tökéletes, sőt.

Az új szövetségi trójai megalkotásának célja az volt, hogy a német nyomozóhatóságok ne csupán a telefonbeszélgetéseket, a rövid szöveges üzeneteket és az e-maileket ellenőrizhessék, hanem az okostelefonokon működő chatplatformokat és az internetes telefonszolgáltatásokat is. Az alkalmazást a Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) munkatársai fejlesztették ki három év alatt és közvetlenül a gyanúsított számítógépére, illetve okostelefonjára telepíthető. A trójai ezután feljegyzi a telefon- és a chatbeszélgetéseket. Legalábbis ennek kellene történnie elméletben. Nos, a gyakorlat teljesen mást mutat: a szoftver gyakorlatilag alig használható és nagyon komoly hiányosságai vannak.

A program legnagyobb hibája, hogy kizárólag Windows operációs rendszereken futtatható, ez pedig eléggé korlátozza a felhasználását, hiszen nem alkalmazható többek között az okostelefonokon és a táblagépek jelentős részén sem. Ugyan a szoftver képes lehallgatni - például a Skype rendszerén keresztül folytatott - internetes telefonbeszélgetéseket, de az olyan szolgáltatásokkal már nem boldogul el, mint a WhatsApp, a Viber, a Telegram vagy éppen a Threema.

"Mindegy, hogy dzsihádistákról vagy szélsőjobboldaliakról van szó, mindannyian a WhatsAppon vagy más azonnali üzenetküldő szolgáltatásokon keresztül kommunikálnak. A Skype lehallgatása ezekben az esetekben nem sokat ér" - jelentette ki az egyik tartományi bűnügyi hivatal munkatársa. Számukra csak akkor lenne hasznos a megoldás, ha okostelefonokra is fel lehetne telepíteni.

Az alkalmazás elkészítését megrendelő német belügyminisztérium egyelőre nem akarta elárulni, hogy mekkora összeget emésztett fel a projekt. André Schulz, a Német Bűnügyi Hivatalnokok Szövetségének elnöke ugyanakkor nem fukarkodott a véleményével. Kiemelte, hogy számukra fontos lenne, hogy egy súlyos bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja és a szükséges bírói engedélyek beszerzése után a digitális kommunikáció minden formájához hozzáférhessenek. Ehelyett idő- és költségigényes barkácsmegoldások használatára kényszerülnek, miközben még azt sem tudják, hogy ezeket az eljárásokat jóváhagyná-e a Német Alkotmánybíróság. Mindenesetre így elpocsékolják az adófizetők több millió euróját.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások