Zug az első Bitcoin-elfogadó város

Zug az első Bitcoin-elfogadó város

2016. május 11. 11:26, Szerda
A svájci település hivatalai a világon elsőként fogadják el a virtuális fizetőeszközt.

Zug városa úgy döntött, hogy július elsejétől bárki fizethet legfeljebb 200 svájci frankért bitcoinban. A projekt az év végéig tart és ezután születhet döntés a folytatásról. Niklas Nikolajsen, a Bitcoin Suisse AG ügyvezetője és társalapítója közölte, hogy ez a világon az első alkalom, amikor állami szinten elfogadják fizetőeszközként a bitcoint. A startup vásárolja és eladja a virtuális pénzt.

Nem véletlen, hogy pont Zug hozott ilyen döntést: az elmúlt 3 évben több mint 15 digitalizált pénzügyi szolgáltató költözött a kantonba. Zug a Szilícium-völgy mintájára Kripto-völgy lehet. Dolfi Müller városvezető kijelentette, hogy a stratégiájuk keretében Zug 2035-re tapasztalatokat akar szerezni az ilyen technológiákkal. Amennyiben a település a következő években okosvárossá akar válni, akkor pont a pénzügyi szolgáltatások területén kell nyitottnak lennie. Luzius Meisser, a Bitcoin Association Switzerland elnöke azt emelte ki, hogy ezzel világos jelzést kapott a pénzügyi ágazat, hogy szívesen látják a városban. Ez még akkor is fontos, hogy ha jelenleg nincs túlzottan nagy igény az állami környezetben a bitcoinnal való fizetésre.

Azonban nem mindenki osztja az eufóriát. Gregor Bruhin, a Svájci Néppárt (SVP) helyi tanácsnoka szerint nagyon aggályos, hogy egy állami hivatal elfogadja a bitcoint, ugyanis nem egy biztonságos fizetőeszközről van szó. Szerinte ezzel a kísérlettel Zug városa alááshatja a készpénz pozícióját. Ezzel szemben Dolfi Müller optimista és úgy véli, hogy belátható időn belül lehet, hogy az adót is bitcoinban lehet majd befizetni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások