Az egész világot megváltoz­tathatja a Blockchain

Az egész világot megváltoz­tathatja a Blockchain

2016. január 17. 03:03, Vasárnap
Egy fiatal orosz fejlesztő olyan technológián dolgozik, amely megrémiszti a pénzügyi világot.

A Blockchain, azaz a blokklánc technológia lényege, hogy lehetővé teszi a különböző értékek egyszerű cseréjét, ezáltal feleslegessé válnak a felügyeletek, a banki illetékek és díjak, valamint a bonyolult azonosítóeljárások. A tranzakciók történetét egymástól független és egyenrangú számítógépek tartják nyilván és bővítik tovább, melyekhez bárki csatlakozhat. A bankok és pénzintézetek pont ellentétes alapon, központilag szervezve működnek, így érthető, hogy a technológia megjelenése komoly riadalmat keltett az ágazatban.

A 21 éves Vitalik Buterin Svájcban él és azt kutatja, hogy miként lehet a Blockchain technológiát hasznosítani. A fejlesztés miatt a pénzügyi ágazat komoly dilemmával szembesült: vagy semmibe veszik Butelik ötletét, de akkor a fejlesztés alatt álló technológia elsöpri és feleslegessé teheti őket, vagy felhasználják az elképzeléseit és ezzel búcsút intenek a jelenlegi üzleti modelljeiknek.

A Blockchain ötlete a Bitcoinnak köszönhető; ugyan a technológia és a virtuális fizetőeszköz jelenleg a közbeszédben szinte szétválaszthatatlan, de igazából más-más a fogalmakról van szó: az egyik a kezelés módja, a másik pedig a kezelés tárgya és van benne potenciál arra, hogy ne csupán a pénzügyi rendszert változtassa meg alapjaiban. A Bitcoinnal végzett fizetési műveletek előnye, hogy nincs szükség névre, lakcímre, kártyaszámokra, ráadásul alig vannak egyéb díjak. Ugyanakkor a Bitcoin hátránya, hogy visszaélésekre adhat lehetőséget és az árfolyam borzasztó hektikusan változik akár néhány órán belül is.

Buterin korábban azt nyilatkozta, hogy amikor először vizsgálta meg tüzetesebben a Bitcoint, akkor jött rá, hogy lehetőség van a közvetítők nélküli fizetésekre és átutalásokra. A fiatal fejlesztőhöz időközben csatlakozott néhány programozó is és együtt próbálják meg tökéletesíteni a Blockchain technológiát, amely nem csupán a bankszektorban alkalmazható, hanem akár az autók és a házak eladásakor, vagy a szerződések világában is. Amennyiben a Blockchain elterjed, teljesen megváltozhat a szerzői jog, az értékesítés és a kereskedelem.

Néhány bank is felkarolta az ötletet, köztük van a Goldman Sachs, a JP Morgan, a UBS és a Credit Suisse. Ezek a pénzintézetek szeretnének egy közös Blockchain-szabványt kidolgozni.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások