Robbanás a SpaceX rakétáján 

Robbanás a SpaceX rakétáján 

2016. szeptember 2. 08:51, Péntek
A rakéta a kilövőálláson semmisült meg a rakománnyal együtt, az okot egyelőre nem tudni.

A SpaceX a 2015-ös baleset után csütörtök délután egy újabb rakétát vesztett el, ezúttal azonban nem a fellövés után, hanem még a rajtot megelőzően, a kilövőálláson történt a robbanás, amely egyes szemtanúk szerint nagyobb távolságban is érezhető volt. A pontos okot még nem tudják, de személyi sérülés szerencsére nem történt.

A Falcon 9 az eddigi legnehezebb rakományt, az izraeli AMOS-6 műholdat vitte volna magával szombaton, a fellövésre azonban nyilván nem kerül sor, hiszen mind a rakéta, mind pedig a rajta csücsülő műhold megsemmisült. Az összesen 195 millió dollárba kerülő eszközökön kívül valószínűleg maga a kilövőállás is megsérült, ennek pontos kiterjedését azonban még nem ismerjük. A műhold egyébként a Facebook közreműködésével készült el, feladata a szubszaharai régióban sok helyen hiányzó internetszolgáltatás biztosítása lett volna, ez azonban most komoly késedelmet szenved.


Elon Musk nem sokkal később annyival egészítette ki az első jelentéseket, hogy a baleset valóban az üzemanyagtöltés közben, a 40-es komplexumnál, álló helyzetben következett be, mégpedig az indítás menetének próbája alatt, amikor az úgynevezett statikus tűz révén a hajtóművet is beindítják. Az anomália pontos okát nem tudni, itt részletes vizsgálatra lesz szükség a Cape Canaveral űrközpontban, ahol természetesen az űrrepülőtér saját katasztrófavédelmi egységei is segítettek az oltásban.

A cég egyébként a közeljövőben először lőné fel egyik használt rakétáját, mégpedig az SES egy telekommunikációs műholdjával – ez a rajt valószínűleg szintén csúszni fog.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások