A doménneveknél is problémát okoz a Brexit

A doménneveknél is problémát okoz a Brexit

2016. szeptember 27. 23:50, Kedd
Nagy-Britannia Európai Unióból való kiválásának komoly következményei lehetnek a doménnévpiacon is. Az eco szövetség a kérdést a Brexit – Challenges for the Domain Industry? című anyagában vizsgálta meg.

A Brexit természetesen leginkább a brit szolgáltatókat érinti, valamint azokat az európai vagy amerikai cégeket, amelyeknek szigetországi ügyfeleik vannak. A helyzet különösen akkor lehet nehéz, ha a brit doménnév-regisztráló vállalatok vagy szervezetek például .eu, .it vagy .fr végződésű doménneveket adtak el. A jelenleg hatályos szabályok ugyanis egyértelműen kimondják, hogy csak olyan vállalkozások vagy személyek lehetnek európai doménnév-tulajdonosok, amelyeknek vagy akiknek a székhelye az Európai Unióban vagy az európai gazdasági térségben van. Emiatt a Brexit után több százezer - korábban Nagy-Britanniából kezdeményezett - doménnév-regisztráció válhat az egyik pillanatról a másikra kérdésessé, hiszen nem felelnek meg az előírásoknak.

Létkérdés az ágazati cégek számára egy megállapodás aláírása az Európai Unió és Nagy-Britannia között. A változások már most is éreztetik a hatásukat, egyre több piaci szereplőt keresnek meg kérdéseikkel az ügyfelek. Az is súlyosbítja a kialakult helyzetet, hogy Nagy-Britannia a Brexit után nagy valószínűséggel nem lesz tagja a Single European Payments Area (SEPA) területnek sem, így az átutalások is nehezebbé és drágábbá válhatnak.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások