Árkartell miatt büntethetik meg az Apple-t Orosz­országban

Árkartell miatt büntethetik meg az Apple-t Orosz­országban

2017. március 16. 10:37, Csütörtök
A kiszabandó pénzbírság a vállalat éves helyi bevételének akár 15 százaléka is lehet.

Az Orosz Monopóliumellenes Hivatal (FAS) lezárta az Apple ellen tavaly augusztusban elindított eljárását és bizonyítottnak látta, hogy a társaság orosz kiskereskedőkkel illegális módon megállapodott az iPhone 5S és 5C, az iPhone 6 és 6 Plus, valamint az iPhone 6S és 6S Plus készülékei áráról. A The Financial Times értesülései alapján emiatt az orosz hivatal akár a helyi éves bevétele 15 százalékának a befizetésére is kötelezheti az óriáscéget.

Mint kiderült, az Apple olyan árakat adott meg a kereskedőknek, amelyek három hónapon át voltak érvényesek, ezután pedig ellenőrizte az árak alakulását az online és a kiskereskedelemben is, s e-mailben felszólította az érintett üzlettulajdonosokat, hogy korrigálják a "nem megfelelő" árakat. Amelyik kereskedő nem tett eleget a felszólításnak, az elveszíthette a megkötött üzleti szerződést. Az Apple ugyanis fenntartotta magának a jogot, hogy bármikor és indoklás nélkül felmondhassa a megállapodásokat.


Andrej Carikovszkij államtitkár, az FAS helyettes vezetője kifejtette, hogy a gyártó helyi leányvállalata a teljes eljárás során együttműködött a hivatallal. Az Apple időközben leállította a gyakorlatát és intézkedéseket hozott a további orosz versenyjogi szabálysértések megakadályozására. Az intézkedések közé tartozik az alkalmazottak képzése és a saját szabályok bevezetése. Az Interfax hírügynök arról számolt be, hogy az Apple bíróságon megfellebbezheti a döntést, de az egyelőre tisztázatlan, hogy akkor is ki kell-e fizetnie a pénzbírságot. Carikovszkij azt mondta, hogy az összeg 1 és 5 millió rubel között lehet majd, de a végleges döntésre csak hónapok múlva kerülhet sor.

A hivatal azután indította el az eljárást, hogy az Apple piacra dobta az iPhone 6S-t és egy felhasználó panasszal élt, mert azt tapasztalta, hogy több kereskedőnél is hasonló áron volt elérhető a termék. Az FAS a vizsgálata során megállapította, hogy 16 orosz kiskereskedő valóban hónapokon át gyakorlatilag ugyanazon az áron kínálta a készüléket. A hivatal kiemelte, hogy ez csak a viszonteladói árak koordinálásának eredményeképpen valósulhatott meg. Andrej Filimonov, az FAS vezetője hozzátette, hogy az árkartellre utaló első jelzések tavaly februárban jutottak el hozzájuk.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások