Nem kutathatja a Google a betegadatokat

Nem kutathatja a Google a betegadatokat

2017. július 7. 10:04, Péntek
Egy szoftverért cserébe a Google belelátott az angolok egészségügyi kartonjaiba, de a brit adatvédelmi megbízott leállította a projektet.

A Deep Mind a mesterséges intelligenciát kutatja és régóta együttműködik az NHS brit egészségügyi szolgáltatóval. A szakemberek egy olyan programot írtak, amely segíthet az orvosoknak a kezelésekben és amelyet több londoni kórházban is kipróbálhattak az orvosok és az ápolók. A Streams nevű szoftver többek között olyan kérdésekre keresi a választ, hogy egy adott beteg hajlamos-e például a veseelégtelenségre vagy sem. Az alkalmazásért cserébe az Alphabet (Google) leányvállalata hozzáfért a páciensek adataihoz. Ezen együttműködés folytatását akadályozta most meg a brit adatvédelmi biztos.

A szakember álláspontja szerint a kooperációval a Deep Mind és az NHS túllépte a megengedett brit jogi kereteket. Elizabeth Denham, az Information Commissioner's Office (ICO) nevű független adatvédelmi szervezet vezetője kiemelte, hogy kétségkívül komoly potenciál van az adatok kreatív felhasználásban a betegápolásban és a klinikai ellátásban, de az innováció ára nem lehet az alapvető személyiségjogok eróziója.

Az ICO vizsgálata megállapította, hogy számos hiányosság van abban, ahogy a betegek adatait megosztották és a kórházüzemeltetőknek sokkal nyitottabbnak kellett volna lenniük a páciensekkel, utóbbiaknak pontosan tudniuk kellett volna, hogy mi történik. Denham felszólította a kórházüzemeltetőket, hogy a Deep Mind munkatársaival kialakított kapcsolataikat helyezzék egy jogilag stabil alapra, amely megfelel a hatályos brit adatvédelmi jognak. S ugyanennek kell érvényesnek lennie a jövőben is.

Mustafa Suleyman, a Deep Mind egyik alapítója és az egészségügyi területért felelős vezetője a blogbejegyzésében azt írta, hogy a munka 2015-ös elkezdése óta bármennyire is szerettek volna gyors eredményeket elérni, de alulbecsülték az NHS összetettségét és a betegek adataival kapcsolatos szabályokat éppúgy, mint a technológiai vállalattal kapcsolatos lehetséges félelmeket.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások